Ik zie Ik zie

aanrader Coverafbeelding van: Ik zie Ik zie

Trefwoord(en)
kijken
zien
ogen
observeren
filosoferen

Genre
informatief

Vanaf
6 jaar

Dat dit non-fictie-prentenboek oogverblindend (mooi) is, is haast een understatement en perfect passend bij het onderwerp: kijken en zien.
Het presenteert zich in felle kleuren, waardoor je ogen en je manier van kijken echt worden geactiveerd. Geen rustig bezoekje aan de wereld van de ogen en het kijken dus, maar een interactieve onderdompeling erin.
Alles start bij het prille begin: “In het begin was het donker. Je kon niets zien. En toen verscheen het licht.” Daarna komt er een soort van rollercoaster op je af met diverse info voor verschillende doelgroepen: de ogen en zijn kleuren, hoe je hersens het zien corrigeren, de vele kleuren die je (wel of niet) kan zien, brillen en andere optische hulpmiddelen, zaken die je niet kan zien zoals gedachten en de ziel, optische illusies, hoe iedereen de wereld anders ziet, hoe we ook met andere lichaamsdelen kunnen waarnemen, hoe het is om blind te zijn, braille, bewegende beelden, schoonheid en esthetica, fantasie, en veel veel meer.
Pagina na pagina ontrafelt zich een boeiende wereld vol weetjes en fijne ontdekkingen. Het voordeel van deze veelheid is dat je kan grasduinen naar goeddunken en altijd weer iets nieuws ontdekt, het nadeel is dat de info vaak beperkt is en je doet hongeren naar meer.

Dit boek is niet voor 1 leeftijd of doelgroep gemaakt. De zinnen onderaan in een groter lettertype spreken kinderen aan, terwijl de kleinere tekst duidelijk voor een ouder publiek bedoeld is. We houden het op een perfecte match tussen jong en oud om samen te ontdekken.
Want ook de licht-filosofische toon die erin verwerkt is, komt duidelijk aan gemengde groepen tegemoet. Om samen boeiende praat-, kijk- en ontdekmomenten te delen.
Daarna zullen kinderen met gemak alleen terug in het boek duiken, want de prenten en de kleuren zullen hen zeker aanspreken. Je valt telkens letterlijk in een facet van kijken, terwijl een klein meisje met een grote bril dat vaak terugkeert je vergezelt. Deze subtiele, bindende factor helpt kinderen in hun zoeken en ontdekken.
Al deze originele grafische kunstzinnigheid werd terecht bekroond met de Bologna Ragazzi Award in 2018.
Een bijzonder en origineel werk met een ziel, waarbij de makers zich konden uitleven in volle creativiteit. Wij kijken reikhalzend uit naar meer van hen in een Nederlandse vertaling.
Een aanrader!

Eric Vanthillo - mei 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Andriy Lesiv

Illustrator
Romana Romanyshyn

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2022

ISBN
9789401479462

Aantal pagina's
60

Prijs
€19,99


Vertaald uit
Oekraïens

Vertaler(s)
Sylvia Vanden Heede