Ik zal op je wachten

aanrader Coverafbeelding van: Ik zal op je wachten

Trefwoord(en)
WO II
gezin
verliefd
vliegtuigen

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Jen moet – tegen haar zin – een bejaarde interviewen voor een schoolopdracht. De oude Berenice vertelt haar over de tijd tijdens WO II waarbij vlak naast haar dorp in het Engelse Norfolk een Amerikaanse basis kwam. Van daarop vertrokken bommenwerpers richting Duitsland. Berenice komt er in contact met één van de vliegeniers, Weston. Langzaam verweeft het verhaal van Berenice zich met het leven van Jen.

Het verhaal wordt verteld door een alwetend auteur vanuit het standpunt van verschillende personages, telkens verspringend van de één naar de ander en ook nog in de tijd, vroeger en nu. Daardoor geeft het verhaal een caleidoscopisch beeld van de gebeurtenissen. De lezer krijgt zowel een beeld van de vlieger Weston als van de jonge Berenice, de oude Berenice, van Jen en zelfs nog enkele andere nevenfiguren. Jen is echter het hoofdpersonage waarrond het verhaal opgebouwd is.
Jen wordt geschetst als een opstandige puber die een moeilijk contact heeft met haar moeder. Omdat haar vader vermist is, zoekt – en vindt – ze een luisterend oor bij een antiekhandelaar in het dorp. Zeer tegen de zin van haar moeder. Daarmee lijkt ze op de jonge Berenice die eveneens in conflict lag met haar moeder. Beide personages worden mooi met elkaar verweven. Ook Weston, de vliegenier, heeft zo zijn problemen en twijfels.
Door het telkens verspringen van vertelstandpunt krijgt de lezer een uitgebreid beeld van de personages en de gebeurtenissen. Het verhaal schetst ook knap gebeurtenissen uit WO II die zich in Engeland of in de bommenwerpers afspelen. Zo wordt een hachelijke missie waarbij Weston betrokken is, spannend en huiveringwekkend beschreven.
In een ietwat magisch-realistische finale worden alle verhaallijnen samengebracht en afgerond. Met een verrassend slot, zeker voor Jen.
Het verhaal leest bijzonder vlot en de lezer is al gauw mee met het verspringend vertelperspectief. De personages komen levensecht over en zeker de gevoelens van de personages zijn duidelijk en heel realistisch beschreven. Ook de titel is erg treffend gekozen.
Via een zoekmachine kan de lezer ook visuele ondersteuning vinden, zoals bijvoorbeeld de Quonset-hut waarvan sprake is in het verhaal of militaire vliegvelden in Engeland tijdens WO II.
Knap opgebouwd verhaal dat een beeld geeft hoe WO II ook het leven van de bevolking en de militairen in Engeland sterk raakte.
Een aanrader.

Pol Van Damme - december 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Luc Hanegreefs   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2019

ISBN
9789044837315

Aantal pagina's
182

Prijs
€16,95