Ik zal je bewaren

Jesjes moeder is vaak boos en stil. Vooral dat stil zijn stoort Jesje. Waarom vertelt haar moeder nooit over haar kindertijd? Wanneer Jesjes oma haar Hesje noemt, tuimelen allerlei vragen rond in haar hoofd. Wie is Hesje? Is ze familie? Wat is er met haar gebeurd? Heeft het iets met de Tweede Wereldoorlog te maken? Jesje besluit het uit te zoeken.

Ik zal je bewaren is geen zoveelste boek over de Tweede Wereldoorlog. Verstegen beschrijft weliswaar het trauma dat haar moeder en grootmoeder overhielden aan die vreselijke jaren, maar net dat trauma en de invloed ervan op volgende generaties is waar het verhaal echt om gaat. Veel van het verhaal moet tussen de regels gezocht worden. Juist wat niet beschreven wordt, vormt dus het verhaal. Dat dat niet eenvoudig is, spreekt voor zich. Toch is Ik zal je bewaren een boek waar jonge lezers heel wat aan zullen hebben. Het verhaal biedt een frisse kijk op de alom bekende zwarte bladzijde uit onze geschiedenis. De eenvoud en naïviteit van het elfjarige hoofdpersonage vormt een mooi contrast met de ruwheid van haar moeders zwijgen. De lezer begrijpt al snel dat het geen gelukkig huishouden is waarin Jesje opgroeit, maar waarom dat zo is, ontdek je stap voor stap samen met haar. Hoewel Jesje de zoektocht naar de waarheid vooral spannend vindt, is die eigenlijk heel triest. Maar juist door haar kinderlijke nieuwsgierigheid blijft het verhaal over het algemeen luchtig. Gelukkig wel zonder aan respect voor het leed van de slachtoffers in te boeten. Dat Verstegens debuut autobiografisch is, maakt het des te aangrijpender.
Ik zal je bewaren is een origineel en enigszins moeilijk boek (maar daarom niet minder belangrijk) over een jong meisje dat opgroeit in een gezin vol pijn.

Mathilde Lemm - september 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Jeska Verstegen   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2020

ISBN
9789045124421

Aantal pagina's
175

Prijs
€17,50