Ik wou dat ik anders was

Een jongetje roept zo vaak dat hij anders wil zijn, dat mensen hem dan maar zo zijn beginnen noemen. Anders is een beetje onhandig, dikkig en heeft moeite op school. Hij is zo wanhopig dat hij de hulp inroept van een tovervrouw uit de buurt. Volgens haar moet hij de Grote Tovenaar zoeken want die zou hem kunnen helpen. Maar daarvoor moet hij eerst een bijzondere opdracht volbrengen én een gevaarlijke reis maken.

Uitgeverij Gottmer heeft de grote taak op zich genomen om Biegels werk in een nieuw jasje te steken en opnieuw uit te brengen. Nadat ze als eerste de veelvuldig bekroonde werken uitgaven, is het nu aan de iets minder bekende verhalen uit Biegels oeuvre. Ik wou dat ik anders was werd voor het eerst in 1967 uitgegeven en hoewel ook dit boek redelijk tijdloos is, herken je de tijdgeest van toen er in. Anders voelt zich voornamelijk anders omdat hij dik is en niet goed mee kan in de klas. Tegenwoordig zijn ‘afwijkende’ kenmerken hopelijk iets genuanceerder. De onderliggende boodschap is echter actueel genoeg.
Eerdere boeken werden o.a. door Charlotte Dematons en Carl Hollander geïllustreerd en nu is het aan Marieke Nelissen om het verhaal in prenten te vatten. Haar dromerige stijl past perfect bij de algehele sfeer. Een verhaal dat zich afspeelt in de insecten- en plantenwereld is niet nieuw. Er zijn talrijke boeken waarin het hoofdpersonage tijdelijk zo klein als een kriebelbeestje door het leven gaat. Toch kan je het aan Paul Biegel overlaten om zich met zijn beeldende taalgebruik, dat ondertussen al een eigen bijvoeglijk naamwoord is geworden (Biegeliaans), zo’n veelgebruikte setting eigen te maken. Het kriebelt soms om zinnen luidop te lezen, mee te gaan in het ritme, en zijn zelfverzonnen woorden zorgen voor de nodige humor. Biegel is niet de eerste en zeker niet de laatste die dankbaar gebruikt maakt van het oude trucje om goede en minder goede menselijke karaktertrekken aan dieren toe te schrijven. Omdat de nevenpersonages enkel dienen als verpersoonlijking van deze eigenschappen is het ook voor jonge lezers overduidelijk. Biegel slaagt er bovendien in om een verhaal waarvan de afloop al vroeg geraden kan worden spannend te houden. Je mag dan wel aanvoelen dat Anders ooit meer van zichzelf zal houden om wie hij is (en zijn omgeving ook), toch zijn de avonturen die hij beleeft op zijn reis naar zelfacceptatie onderhoudend.
Ik wou dat ik anders was is een mooie aanvulling van de Biegelbibliotheek.

Mathilde Lemm - november 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Paul Biegel   

Illustrator
Marieke Nelissen   

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2022

ISBN
9789025775148

Aantal pagina's
174

Prijs
€17,99