Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Coverafbeelding van: Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Trefwoord(en)
natuur
natuurbescherming
bomen
leven

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Tien inheemse bomen keuvelden met elkaar over wat ze later wilden worden. De eik wilde een eikenhouten kastje worden. De beuk speelgoed. Blokken misschien, of een treintje. Maar geen tafel want dan zou iedereen gewoon aan hem zitten en zeker geen vloer want dan zou iedereen over hem heen lopen. De berk wilde een ledikantje worden of een kinderstoel en de knotwilg een wilgentenen wiegje met een kanten hemeltje. Slechts één boom dacht eraan om niks te worden, de treurwilg. Hij wilde vermolmen. En zo ging het maar door. Terwijl de dieren kwamen en gingen en de natuur subtiel veranderde, ging het gekeuvel door. Tot de houthakker kwam en zijn werk deed. Enkel het sparretje en de treurwilg liet hij staan. En de natuur om hen heen herstelde zich traag maar zeker. En het leven… Dat ging door.

Dit innemende prentenverhaal is een ware ode aan de natuur en al zijn kracht en pracht. Mooi hoe elke boom zijn eigen lot beschoren is en hoe de natuur (flora én fauna) zich telkens aanpast aan de veranderingen.
De houtsneden in zachte kleuren waarmee Henriette Boerendans de natuur verbeeldt – zowel de paginagrote prenten als de kleinere afbeeldingen tussendoor – zijn pareltjes vol sfeer waar je stil van wordt. De wijdse omgevingen, de bomen, de dieren, alles heeft zijn plekje. Ook mooi hoe zij af en toe de vierkanten prenten doorbreekt en zo letterlijk buiten de lijnen durft te gaan. Pure ambacht gemengd met een hoge dosis fantasie en sfeer.
De vlotte tekst van Bette Westera klopt hier perfect bij. Zij brengt met haar eenvoudige woorden en korte zinnetjes de situaties tot leven. Mooi hoe zo de bomen en de dieren met elkaar communiceren. Je neemt het zonder twijfel voor waar aan.
Achteraan lees je nog wat heldere en verrassende informatie over de tien bomen uit het verhaal. Deze non-fictie geeft het geheel een fijne meerwaarde.
Een waardevolle ode aan de natuur en hoe die zich steeds herstelt en ontwikkelt.

Eric Vanthillo - november 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Bette Westera   

Illustrator
Henriette Boerendans   

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2021

ISBN
9789025775315

Aantal pagina's
46

Prijs
€15,99