Ik wil de koning zijn

aanrader Coverafbeelding van: Ik wil de koning zijn

Trefwoord(en)
klassiekers
sprookjes
machtsmisbruik
hebzucht
dood

Genre
prentenboek

Vanaf
9 jaar

“Er leefde en stierf eens, in een land vol groene heuvels, een man met de naam Macbeth.
Hij had van alles. Maar nooit genoeg.”

Met deze dwingende woorden begint dit gruwelsprookje.
Woorden waar je niet omheen kan en die je meezuigen in een gitzwarte tragedie, als klassieker gekend van Shakespeare, maar hier verrassend en indrukwekkend opnieuw verteld door Siska Goeminne met poëtische woorden en Judith Vanistendael met grootse beelden.
Macbeth had dus alles, behalve het koningschap. Dat had zijn neef Duncan. Voortdurend hoorde hij drie stemmen in zijn hoofd die hem schrik aanjaagden. Als hij op een keer, in een hels onweer zwart als inkt, drie heksen ontmoette, werd het grote onheil concreet. Zij voorspelden hem het koningschap maar ook de dood van zijn beste vriend en vele anderen die zijn pad zouden kruisen. En zo geschiedde… Zijn vrouw dwong hem om koning Duncan te vermoorden. Om verder onheil te vermijden moest ook zijn beste vriend Banquo sterven. De heuvels kleurden niet langer groen en de dag werd als de nacht, koud en kil. Macbeth ging de confrontatie met de drie heksen weer aan en de trein van moord, wraak en hebzucht denderde voort… Tot hijzelf vermoord werd zoals de heksen hem voorspelden en zijn afgehakte hoofd op een bord gezet werd met erbij de woorden:
Hij had van alles, maar nooit genoeg.

Imponerend en indringend is het minste wat je van dit sprookje kan zeggen.
De taal van Goeminne houdt het midden tussen proza en poëzie. Zij kiest haar woorden zorgvuldig en creëert zo ritmische zinnen die beklijven met veel stiltes tussendoor. Het geheel laat zich vlot voorlezen en schept een onbehaaglijke sfeer die je meevoert.
De prenten van Vanistendael zijn al even innemend en sluiten hier perfect bij aan. Zij tekent en schildert grote taferelen in kleuren die inwerken op je gevoel. Zij geeft met haar sferen een gelaagdheid aan het verhaal die ongemakkelijk aanvoelt en waar je niet onderuit kan.
Een enkele keer, vooral in gelaatsuitdrukkingen, verliest zij zich in details, getekend met fijne inktlijnen. Hier komt haar techniek als striptekenaar bovendrijven die wringt met de grove techniek die het geheel maakt tot imponerende sferen.
Voor iedereen die Shakespeare kent of niet, een aanrader die beklijft!

Eric Vanthillo - mei 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Siska Goeminne   
William Shakespeare

Illustrator
Judith Vanistendael

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2017

ISBN
9789401412131

Aantal pagina's
62

Prijs
€24,99