Ik was er altijd al

  Coverafbeelding van: Ik was er altijd al

Trefwoord(en)
geboorte
filosoferen
fantasie

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Riske Lemmens had een droom, of beter: wilde een verhaal vertellen over de vraag die kinderen zich vaak stellen: ‘Waar was ik voor ik geboren was’ en maakte er tedere prenten bij.
Siska Goeminne schreef er de woorden bij.
Timon gaat op zoek naar vroeger en hoopt antwoorden te vinden bij het huis met de blauwe ramen waar mama vroeger woonde. Zat hij verstopt in haar buik als een kikkervisje? Of was hij toen groot en mama klein en is het nu weer omgekeerd? Was hij de vis in het water? Of woonde hij op zolder waar mama niet durfde komen? Was hij de blije vogel die voor haar mooie liedjes zong? … Uiteindelijk vindt hij vele antwoorden en rent hij blij naar mama terug. Die, en dat merk je pas op de laatste pagina, zwanger is van een zusje…

Lemmens komt verrassend uit de hoek met grootse achtergronden en poëtische gezichten van stadsdelen en andere omgevingen. De zachte kleuren en ruwe druktechnieken die zij gebruikt geven het geheel een dromerig karakter. Ook mooi is hoe zij het afwezige kind afbeeldt als een schaduw die er altijd al was. Een schaduw die speelt en onderneemt.
De personages die zij afbeeldt in die landschappen zijn eenduidig en kinderlijk naïef, zowel in hun gezichtsexpressie als in hun houdingen. Wat afbreuk doet aan de poëtische stijl van het geheel. Alsof twee stijlen elkaar bevechten en elkaar niet vinden.
De tekst bij de prenten kan niet overtuigen. Goeminne vertelt met karige woorden de gedachten van Timon. Dit met wisselende vertelstandpunten en met een taal die vaak stroef klinkt en gewild poëtisch overkomt.

Eric Vanthillo - januari 2017

Auteur
Siska Goeminne

Illustrator
Riske Lemmens

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2016

ISBN
9789462911673

Aantal pagina's
28

Prijs
€14,50