Ik vouw een boot van wit papier

Coverafbeelding van: Ik vouw een boot van wit papier

Trefwoord(en)
poëzie
taal

Genre
poëzie

Vanaf
12 jaar

Ik vouw een boot van wit papier’ is de openingszin van het gedicht ‘Varen’ van Johanna Kruit dat je terugvindt in deze fijne poëziebundel. Wat verder in datzelfde gedicht lees je: ‘Ik heb een droom, die neem ik mee’.
En een droom, die hadden ze bij Wablieft. Zij wilden een poëziebundel samenstellen met kwalitatieve gedichten van Nederlandstalige auteurs, in een eenvoudige taal. Met de hulp van lesgevers uit de Basiseducatie en het volwassenenonderwijs en het Poëziecentrum uit Gent en met de ondersteuning van Literatuur Vlaanderen werd hun droom waarheid. Uitgeverij Vrijdag zette er mee zijn schouders onder en zo ontstond dit kleinood vol poëtische verzen van divers pluimage, 41 in totaal. Sommige lees je als een aangename herinnering, maar vele gedichten zijn minder gekend. De samenstellers zijn er dus in geslaagd om niet alleen gekende gedichten te selecteren. In die zin verrast deze bundel keer na keer. Herman De Coninck, Hans Hagen, Willem Wilmink, Bart Chabot, Ivo de Wijs, Siska Goeminne en vele anderen vind je hier terug. Joke van Leeuwen schreef voor deze bundel zelfs een nieuw gedicht.

Ook een verrassing zijn de mooie illustraties van Sassafras. Zij mag 4 gedichten en de cover versieren met grijzige potloodtekeningen die telkens perfect het midden houden tussen droom en poëzie. Broos, gevoelig en surrealistisch prikkelen ze je verbeelding en doen jezelf wegdromen bij de mooie woorden en dito beelden.
Dit is absoluut een geslaagde poëziebundel voor wie houdt van eenvoud en helderheid. Eigenlijk voor iedereen dus. Want wie meer wil vindt achteraan een uitgebreide bibliografie die je honger naar meer kan stillen. 

Eric Vanthillo - januari 2021

Zoek op bib.be

Auteur
diverse

Illustrator
Sassafras De Bruyn   

Uitgeverij
Vrijdag   
Wablieft   


Jaartal
2020

ISBN
9789460018848

Aantal pagina's
62

Prijs
€9,95