Ik voel ik voel wat jij niet ziet

Coverafbeelding van: Ik voel ik voel wat jij niet ziet

Trefwoord(en)
dieren
emoties
gevoelens

Genre
informatief

Vanaf
10 jaar

Na de inhoudsopgave, een voorwoord door Jane Goodall en een uitleg over dieren en emoties, komen negen menselijke emoties aan bod waarvoor de auteur elementen terugvindt bij dieren. Elke emotie wordt ingeleid door hoe de lezer deze emotie kan ervaren. Dan volgt een kenmerkend verhaal over een dier dat deze emotie ook vertoont. Onder de titels ‘Zie jij …’ en ‘…Wat wij voelen?’ krijgt de lezer uitleg hoe wetenschappers proberen te achterhalen hoe een dier deze emotie ervaart. Een slotbeschouwing en een overzicht van geraadpleegde bronnen sluiten het boek af.

Dit boek in groter formaat is erg toegankelijk geschreven. De lezer mag zich niet laten ontmoedigen door de wat ‘theoretische’ teksten bij de inleiding van het boek.
De hoofdstukken over de verschillende emoties – en/of gevoelens – lezen heel makkelijk en bevatten opmerkelijke gedragingen van een aantal dieren die duidelijk kunnen vergeleken worden met emoties die een mens ervaart. Dat mensapen deze emoties vertonen, lijkt nog erg aannemelijk omdat zij onze naaste ‘verwanten’ zijn. Maar ook walvissen, olifanten, vogels, vissen en zelfs octopussen blijken emoties te vertonen.
De teksten zijn aangevuld met prachtige, gekleurde illustraties die de emotie van een aantal dieren echt visueel benadrukken. Daarnaast geven ze de bladspiegel ook veel ruimte, wat het lezen aangenaam maakt. Daarnaast staat er bij een aantal teksten het symbooltje van een filmcamera. Op de site van de auteur kan de lezer filmpjes zien die nog meer de emotie of gevoelens van het dier tonen. De meeste filmpjes zijn wel Engelstalig of met een Engelse begeleidende tekst. Al doet dat weinig af aan de bedoeling van de filmpjes.
Heel mooi verzorgde uitgave die de kijk van de lezer op dieren zeker zal beïnvloeden. Beslist de moeite waard!

Pol Van Damme - februari 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Lotte Stegeman   

Illustrator
Mark Janssen   

Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff   


Jaartal
2022

ISBN
9789021031613

Aantal pagina's
111

Prijs
€22,99