ik stond in een kutvoorstelling maar mijn haar zat wel heel goed

Coverafbeelding van: ik stond in een kutvoorstelling maar mijn haar zat wel heel goed

Trefwoord(en)
theater
toneel
scenario

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Deze dikke bundel van bijna 800 pagina’s theaterteksten van Magne van den Berg, allen geschreven tussen 2000 en 2022, draagt de opvallende titel van de gelijknamige voorstelling uit 2010 met première in 2022 in Meppel. Het is (of was) een confronterende en komische voorstelling over de positie van actrices in het theater.
Andere inspirerende titels in deze bundel zijn ‘kale bomen ruisen niet’, ‘de lange nasleep van een korte mededeling’, ‘mijn slappe komedie voor vier mensen een handjevol personeel en een tafel die niet vrijkomt’, ‘met mijn vader in bed (wegens omstandigheden)’, ‘ik speel geen Medea’, en andere. Zeventien in totaal, voor een divers doelpubliek vanaf 8 jaar tot en met volwassenen.
Magne van den Berg (°1967) is een Nederlands toneelschrijver met al heel wat theaterteksten op haar palmares en diverse prijzen. Vele werken werden vertaald in al even vele talen en ook gespeeld in het buitenland.
Haar werk is vaak tragikomisch en het eeuwig zoeken naar contact van mensen en het om elkaar heen draaien keert meestal terug als thema. Haar minimalistische schrijfstijl is precies en in een strak, uitgebeend ritme. Met korte zinnen en veel herhalingen die een geheel eigen wereld oproepen met veel pijn en ongemak onder de oppervlakte. Maar aan de oppervlakte is er steeds die gulle lach, vaak opgeroepen door herkenning (met geniepige schaamte…).
In haar teksten geeft zij een grote vrijheid aan de interpretatie, aan de regie. Personages worden vaak met enkel een letter aangegeven, het aantal personages ligt niet altijd vast en locaties worden niet gespecificeerd. Kortom, zij geeft aan de spelers en makers een grote vrijheid om met haar teksten aan de slag te gaan.
Dit is eigenlijk een boek voor volwassenen, maar omdat enkele stukken geschreven werden voor kinderen en jongeren, willen wij het boek graag tippen voor jongeren als ‘theater-lees-teksten’ of voor makers om ermee aan de slag te gaan voor het jonge doelpubliek (én volwassenen natuurlijk): ‘Huis’ uit 2011 voor +8, ‘Gender’ uit 2017 voor +12, ‘Game over’ uit 2019 voor +14, ‘God?’ uit 2020 voor +14 en ‘Snackbar’ uit 2022 voor +12.
Een werkzame bundel voor een divers doelpubliek vol uitnodigende speelteksten, zowel om (luidop) te lezen als om vorm te geven in het theater. Daarom hoort dit boek zeker thuis in elke (klas)groep waar theater gespeeld en gemaakt wordt. Maar ook bij je thuis als levendig ‘leesvoer’.

Eric Vanthillo - juli 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Magne van den Berg

Uitgeverij
International Theatre & Film Books   


Jaartal
2022

ISBN
9789064039041

Aantal pagina's
773

Prijs
€27,95