Ik, octopus

Coverafbeelding van: Ik, octopus

Trefwoord(en)
korte verhalen
maatschappij
stad

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Octopus vindt zoveel spullen van mensen in de zee dat hij wel eens wil gaan kijken hoe het er boven het water aan toe gaat. Hij reist met een containerschip naar een haven, trekt daar de stad in en bekijkt het leven daar. Hij verwondert zich over allerlei zaken en besluit een boek over ‘homo sapiens’ (de mens) te schrijven.

Dit boek in groot formaat bevat, na een korte inleiding, veertien verhalen van octopus en zijn wedervaren op het vasteland. De verhalen staan telkens op de linkerpagina en een paginagrote illustratie vult de rechterpagina. De illustraties bevatten heel wat meer details dan wat in het verhaal voorkomt en die de lezer kan ontdekken door aandachtig te kijken. De stijl van de kleurrijke illustraties is heel apart, stripachtig en vanuit verrassende oogpunten getekend.
De teksten zijn geschreven vanuit het standpunt van Octopus, in de ik-vorm. Het zijn de registraties van Octopus hoe hij de mensenwereld ervaart. De verhalen houden de lezer een spiegel voor over de huidige maatschappij waarin de mens leeft. De teksten zijn eerder ‘droog’, met hier en daar een mening van Octopus of een humoristische noot. Het is de vraag welk doel de auteur met dit boek voor ogen had.
Het boek stond in 2023 op de lijst van The White Ravens en kreeg in 2024 een vermelding van de jury van de Bologna Ragazzi Awards.
Een ‘prentenboek’ in groot formaat met verhalen over de leefwijze van de mens in een grote stad, gezien door de ogen van een octopus.

Pol Van Damme - mei 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Magdalena Rutová   

Illustrator
Magdalena Rutová   

Uitgeverij
Parade   


Jaartal
2024

ISBN
9789463192996

Aantal pagina's
38

Prijs
€18,50


Vertaald uit
Tsjechisch

Originele titel
Já chobotnice