Ik moet

aanrader Coverafbeelding van: Ik moet

Trefwoord(en)
leven
kiezen
denken
filosoferen

Genre
leesboek

Vanaf
16 jaar

Zevenennegentig pagina’s lang worstelen Tellegen en Godon zich doorheen alle mogelijke variaties van dwanggedachten: van moeten en niet moeten.
Moet je voortdurend denken of is het goed om af en toe niet te denken?
Wanneer moet je telkens beginnen aan iets? Nu meteen, of later, of ben je er al aan begonnen nog voor je het weet?
Moet je je grenzen kennen en er binnen blijven, of uitbreken?
Moet je ‘ja’ zeggen tegen het leven, of zegt het leven iets tegen jou?
Moet je of moet je niets?
Moet je spijt hebben van al wat je vergeten bent?
Moet je opschieten, of is het altijd te laat om in actie te komen?
Enzovoort enzoverder.
Een heleboel gedachten, neergeschreven in broze, poëtische woorden en verlucht met al even poëtische beelden. Het geheel, ook treffend vormgegeven door Kris Demey, is een rijkdom aan indrukken en overpeinzingen.
Tellegen schrijft eenvoudige en korte stukjes die we moeiteloos herkennen in ons wankele bestaan. Hij wikt en weegt zijn woorden en creëert zinnen die vele stiltes in zich dragen. Zijn teksten zijn vrijblijvend noch oppervlakkig, maar graven naar de intuïtieve diepte van onze gedachten. Op een gelaagde manier die interpreteerbaar is voor ieder.
Godon is de geknipte illustrator om dit alles in beelden te vangen. Haar al even gelaagde prenten slorpen je aandacht op door subtiele details, ontwijkende blikken, verstilde houdingen en sobere composities die hun doel niet missen. Zij tekent met fragiele lijnen en combineert dit met druktechnieken die het geheel eigenzinnig maken. Haar sobere kleurvoering wordt doorheen het ganse boek opgelicht met helgeel, wat zorgt voor mooie contrasten en waardoor zwaarte vermeden wordt.
Dit is, naast het eerdere ‘Ik  wou’ (2011) en ‘Ik denk’ (2014), weer een aan te raden kunstzinnig en filosofisch meesterwerk dat je best niet opbergt, maar ergens in de buurt laat rondslingeren zodat je ernaar kan teruggrijpen, keer na keer als je er behoefte of zin in hebt.

Eric Vanthillo - januari 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Toon Tellegen

Illustrator
Ingrid Godon   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2016

ISBN
9789401435635

Aantal pagina's
97

Prijs
€29,99