Ik moet je verraden

Roemenië, 1989. De zeventienjarige Cristian heeft zijn bedenkingen over het leven in Roemenië. Maar die houdt hij angstvallig geheim, want ze uitspreken kan hem zijn vrijheid en zelfs zijn leven kosten. De maniakale dictator Nicolae Ceauşescu houdt het land in een ijzeren communistische greep. Leugens, spionage en angst zijn dagelijkse kost voor de inwoners. Op een dag wordt Cristian gechanteerd door de geheime politie. Hij moet informant worden, tegen wil en dank. Moet hij iedereen verraden of kan hij de politie om de tuin leiden?

Jongeren van vandaag kunnen zich niet voorstellen hoe het leven in Roemenië was onder het bewind van deze dictator. Ook in de meeste Westerse landen was het niet geweten hoe deze mensen leden onder de dictatuur omdat Roemenië een erg gesloten land was.
De auteur heeft zich heel uitgebreid voorbereid om dit boek te schrijven. Achteraan is een hele lijst van geraadpleegde literatuur opgenomen en geeft de auteur zelf nog uitleg hoe de leefsituatie van de mensen was, door een aantal mensen te interviewen, om zo een correct beeld te krijgen. Ook zijn er een aantal zwart-wit foto’s opgenomen uit die periode die het verhaal nog visueel ondersteunen.
Vanaf de eerste bladzijde is de lezer gegrepen door het verhaal. Tot zijn verbijstering is het bijna onvoorstelbaar dat de mensen in Roemenië in die angstcultuur konden leven waarin niets zeker was. Was er elektriciteit? Was er water? Was er iets te eten? Hoe lang stond je in de rij voor iets eetbaars? Om van de angst om bespioneerd of afgeluisterd te worden nog te zwijgen.
Het verhaal verloopt chronologisch en wordt verteld vanuit het standpunt van Cristian, in de ik-vorm. De lezer kijkt dus door de ogen van Cristian naar de wereld om hem heen, weet wat hij meemaakt, denkt en voelt. Hoe hij naar de mensen om hem heen kijkt, alles en iedereen moet wantrouwen en bijna nooit zichzelf kan zijn. Af en toe staat er een rapport afgedrukt van de staatsveiligheid, in een andere letter dan het verhaal. Daaruit kan de lezer afleiden dat alles en iedereen werd gevolgd door deze geheime politie.
Als de lezer helemaal mee doordrongen is van de grauwheid en het grijze van het leven van de Roemenen, komt het moment van ommekeer: het begin van de revolutie. Maar die verloopt niet geweldloos, integendeel.
In een epiloog overdenkt Cristian twintig jaar later de gebeurtenissen, waarin er nog steeds zaken uit de communistische tijd ongeweten zijn.
Een verhaal dat iedere jongere zou moeten lezen omdat het de gevaren van een totalitair regime duidelijk maakt.
Een absolute aanrader!

Pol Van Damme - maart 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Ruta Sepetys   

Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff   


Jaartal
2022

ISBN
9789024599059

Aantal pagina's
334

Prijs
€21,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
I Must Betray You

Vertaler(s)
Aleid van Eekelen-Benders