Ik moet dit doen

Coverafbeelding van: Ik moet dit doen

Trefwoord(en)
groepsrelaties
zoektochten
kamperen
gedachten

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Simon heeft een dwangstoornis. Op een kamp voor jongeren met allerhande soorten dwang wil hij die dwang onder controle krijgen. Hij ontmoet er Jasmin, een meisje met smetvrees. De confrontatie met die verschillende soorten dwang maakt het de deelnemers niet gemakkelijk. Na een conflict is Jasmin spoorloos verdwenen. Simon weet waar hij haar zou kunnen vinden. Maar dan moet hij eerst over zijn eigen dwang heen komen.

In een kort nawoord stelt de auteur dat bijna iedereen wel iets heeft waarbij hij of zij dingen meer controleert dan strikt noodzakelijk is. De meeste mensen weten dat van zichzelf en kunnen dit plaatsen. Maar bij de deelnemers van dit kamp heeft die dwang erg grote proporties aangenomen en bepaalt die het leven van deze jongeren.
De auteur zet in dit confronterende verhaal jongeren van vlees en bloed neer. Jongeren die erg goed herkenbaar zijn en levensecht overkomen. Zeker ook wat hun kleine kantjes betreft als een grote mond opzetten, een sneer geven of zitten smoezelen en dergelijke.
Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het standpunt van Simon en van Jasmin, in de ik-vorm. Waarbij de ene dingen registreert of bedenkingen heeft bij reacties van de ander. Daardoor krijgt de lezer zelf meer inzicht in de handelingen van deze personages.
Het verhaal werkt toe naar een crisismoment waarbij er een soort catharsis ontstaat bij de jongeren. Die zien dan eindelijk in hoe ze zich tegenover zichzelf en de anderen zouden kunnen plaatsen. Al kan de lezer zich wel vragen stellen over de geloofwaardigheid van de manier waarop dit gebeurt.
Een doorleefd verhaal dat duidelijk laat zien hoe een dwangstoornis het leven van mensen kan overnemen en ondermijnen.

Pol Van Damme - juli 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Maren Stoffels   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2020

ISBN
9789025878979

Aantal pagina's
161

Prijs
€15,99