Ik ken jou ergens van

Coverafbeelding van: Ik ken jou ergens van

Trefwoord(en)
school
vakantie
gezin
schaamte

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Sannie is op school een jaartje overgeslagen en zit nu in groep 8 bij allemaal kinderen die ze niet kent. Het is moeilijk om vrienden of vriendinnen te maken. Als een jongen, Carl, beweert dat hij haar ergens van kent, slaat de schrik haar om het hart. Carl lijkt te weten wat er op vakantie is gebeurd. Sannie weet maar één oplossing: staalhard ontkennen. Zolang hij het niet kan bewijzen, is er niets aan de hand. Denkt ze, want zelf vindt ze zichzelf maar een lafaard over wat er is gebeurd.

Het verhaal speelt zich af op school, maar houdt verband met iets dat gebeurd is in de vakantie. Die ‘flashbacks’ worden mondjesmaat in het verhaal verweven en staan telkens cursief gedrukt. De lezer komt pas op het einde te weten waarover Sannie zich zo schaamt.
Doorheen het verhaal zijn nog andere lijnen verweven. Zo wordt haar neefje gepest. Vroeger kon Sannie hem beschermen omdat ze samen in de klas zaten, maar dat lukt nu niet meer. De ouders van Sannie hebben een druk leven en haar moeder moet nu zelfs naar Amerika. Sannie mist haar heel erg en kan met haar probleem dus ook niet bij haar terecht. Nog een ander gegeven in het verhaal is groepsdruk die sommige kinderen dingen doet doen of laat doen die ze zelf niet zouden willen, maar er ook niet tegen ingaan uit vrees zelf het slachtoffer te worden. Heel wat elementen die jongeren wel zullen herkennen. Het verhaal is realistisch beschreven en de gebruikte taal is eenvoudig. Samen met een groot lettertype en een ruime bladspiegel kunnen ook minder enthousiaste lezers het verhaal uitlezen.
Het verhaal is wel heel erg Nederlands gericht en het schoolleven komt anders over dan Vlaamse kinderen gewend zijn.
Een verhaal dat in eerst instantie misschien wat overdreven overkomt, maar wel een ernstig gegeven behandelt.

Pol Van Damme - november 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Ellen Stoop   

Uitgeverij
Holland   


Jaartal
2015

ISBN
9789025112974

Aantal pagina's
122

Prijs
€13,90