Ik kan het zelf!

Coverafbeelding van: Ik kan het zelf!

Trefwoord(en)
alleen
helpen
samen

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

Het is winter. Tijd voor eekhoorn Jip en zijn oma om het voedsel dat ze verzameld en verstopt hebben op te halen. Maar oma is ziek en kan niet mee. Ze hebben zoveel eten verstopt, dat ze denkt dat Jip dat niet alleen kan ophalen. Maar Jip is eigenwijs. Ze is er zeker van dat ze alles kan terugvinden en naar huis kan brengen. Vol goede moed vertrekt ze met een grote mand  naar het bos. Ze vindt alles terug, ook al is het soms moeilijk om het in de mand te krijgen. Verschillende dieren bieden hun hulp aan, maar Jip weigert. Ze moet en zal alles zelf doen. Tot ze uitglijdt en alles in de sneeuw valt. Ze is alles kwijt. Zou ze nu hulp aanvaarden?

Dit vrolijke, winterse verhaal laat zien dat iedereen wel eens hulp kan gebruiken. Ook al wil Jip alles zelf doen, toch heeft ze uiteindelijk hulp nodig om alles terug te vinden en thuis te krijgen. Toegeven dat je die hulp kan gebruiken, is waarschijnlijk het moeilijkste. De laatste zin van het verhaal maakt dan ook duidelijk wat belangrijk is: ‘we hebben het samen gedaan’.
Ook al speelt het verhaal zich af in een bos vol dieren, toch zullen kleuters het gegeven wel herkennen. ‘Ik kan dat zelf’ wil niet altijd zeggen dat het ook lukt. En hulp aannemen is niet erg, het geeft zelfs de voldoening van iets samen te doen.
Het verhaal verloopt mooi naar een climax waarbij alles fout loopt. De goede afloop daarna zal voor kleuters een hele geruststelling zijn. De illustraties zijn expressief en zitten vol actie. Jip moet dan ook heel wat werk leveren om al het eten terug te vinden.
Een vrolijk voorleesverhaal over dingen zelf willen doen, zonder hulp.

Mik Ghys - oktober 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Nicola Kinnear   

Uitgeverij
Veltman   


Jaartal
2023

ISBN
9789048321179

Aantal pagina's
31

Prijs
€13,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Ready, Steady Squirrel!

Vertaler(s)
Ellen Hosmar
Vitataal