Ik hoop het zeker

aanrader Coverafbeelding van: Ik hoop het zeker

Trefwoord(en)
leven
leven na de dood
natuur
boeken
processen

Genre
prentenboek

Vanaf
7 jaar

BonteHond is een Nederlands jeugdtheatergezelschap dat niet alleen theater maakt, maar elk jaar ook een boek dat aansluit bij een van hun voorstellingen. Zo is dit bijzondere prentenboek ontstaan naar aanleiding van ‘Red de wereld’, een voorstelling vol boze bloempjes en bedroefde bijtjes. Over de mens die zich afzet tegen de natuur maar eigenlijk gewoon zelf natuur is. Want wat wordt de mens later als hij geen mens meer zal zijn? En wat was hij ervoor?
Deze thematiek in gedachten, opent het boek met een imposant beeld van aanrollende bollen die evolueren tot een mens. De geboorte in een notendop waarin de evolutie goed zichtbaar is en tegelijkertijd ook veel overlaat aan de verbeelding.
Het ganse boek is een dialoog – of beter een spel vol vragen – tussen het boek zelf (de ik-persoon) en jij als (voor)lezer/kijker. Het boek is nu wel een boek, maar was ervoor een stevige boom. Terwijl jij, ja, wat was jij hiervoor? Gisteren gewoon jezelf, vorig jaar wat kleiner, daarvoor een kleuter, een peuter, een mini-mensje in de buik van je moeder, en daarvoor? Een rivier? Een donderwolk? Een grassprietje? Enzovoort. Maar wat word ik hierna? Een muf en oud en verkleurd boek ergens op zolder? Of verliest iemand mij op straat en wordt ik daar snel één met de natuur? En jij? Jij gaat zeker groeien tot een groot mens? Maar daarna? Misschien word je wel een rots? Een duizendpoot? Een pannenkoekenplant? Wordt je moeder de wind die je nog steeds knuffelen zal? Enzovoort. En daarna? Tot slot? Misschien word jij ook een boek? Of een liefdesbrief?…
Dit boek serveert je het filosoferen zoals het hoort: vraag na vraag zonder antwoorden. Want die zoek je zelf (terwijl je weet dat je die nooit zal vinden). Maar het proces van vragen, nadenken en praten is zo belangrijk in onze ontwikkeling.
Het is ook iets voor alle leeftijden. En dit boek zal iedereen erbij perfect helpen, stimuleren, prikkelen, uitdagen, …
De tekst is helder, licht poëtisch, gevarieerd en met een milde humor.
De prenten in kleurrijke linoprints zijn pareltjes vol eenvoud. Zij sturen het proces van het nadenken en filosoferen op een juiste wijze: open en prikkelend, vol fantasie en niet voor één interpretatie vatbaar.
Ondanks dat het hier soms over zware onderwerpen gaat, houden de beide makers – zowel tekst als beeld – het geheel licht en pittig.
Dit is een hoogst origineel prentenboek dat volwassenen en kinderen samen brengt en hen doet nadenken over het leven. En over nog zoveel meer…
Een aanrader!

Eric Vanthillo - november 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Sanne Schuhmacher   

Illustrator
Daphne Bunskoek

Uitgeverij
International Theatre & Film Books   


Jaartal
2022

ISBN
9789064039416

Aantal pagina's
42

Prijs
€15,95