Ik heet Reinier en ons huis is afgebrand

aanrader Coverafbeelding van: Ik heet Reinier en ons huis is afgebrand

Trefwoord(en)
brand
thuis
verleden
gezin
afscheid

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Joke van Leeuwen schotelt ons weer een pareltje van een boek voor zoals we van haar gewend zijn: verrassend, speels, innemend, origineel vormgegeven, en nog veel meer.
De titel, die tegelijkertijd ook de eerste zin is, zet meteen het verhaal op de juiste rails. In dagboekvorm schrijft Reinier over de brand en hoe hij en zijn omgeving erop reageren. Zijn mama heeft moeite met het loslaten van het verlies, terwijl zijn papa vindt dat je niet moet vasthouden aan materiële zaken. Zijn twee half-broers komen sporadisch aan bod. Voorlopig, in afwachting van een nieuw huis, wonen ze nu in een huis vol spullen van andere mensen. Want zelf zijn ze alles kwijt. Zelfs zijn hamster Zwabbertje is omgekomen in de brand.
Het huis was ongeveer honderdvijftig jaar oud. Zo droeg het een hele geschiedenis met zich mee. Terwijl hij op zijn nieuwe zolderkamertje zit te mijmeren over verlies, afscheid nemen, aandacht krijgen en zoveel meer zaken die de brand teweeg brengen, ontmoet hij er op verschillende tijdsstippen 3 meisjes: Ietje, Mitzi en Henke. Zij verschijnen uit het niets en verdwijnen er ook telkens weer in.
Elk meisje vertelt hem hoe zij in zijn afgebrande huis leefde lang voor hem. Ietje woonde er na de oorlog met zijn tienen. Mitzi zat er tijdens de oorlog als Joods meisje onder de vloer verborgen voor de Duitse soldaten. Henke leefde lang ervoor, meer dan een eeuw geleden, als dienster van een rijke familie.

Zo openbaart zich de boeiende geschiedenis van het huis en zijn bewoners, terwijl het nieuwe huis gebouwd wordt. Verleden en toekomst versmelten met elkaar in het heden. Heeft de auteur daarom de naam Reinier gekozen? Zou kunnen. In elk geval doet hij je als een palindroom wel nadenken.
Het raamverhaal waarin de 3 verhalen passen wordt verteld in korte stukjes, de verhalen van de 3 meisjes zijn telkens wat langer, een zevental pagina’s.
Het geheel leest erg vlot. Door de techniek van de korte stukjes krijg je overvloedig de tijd voor je eigen overpeinzingen omtrent de thema’s die je aangereikt worden. De typische ‘nuchtere’ stijl die we gewend zijn van de auteur met de fijne humor en de vele beeldspraken geven het geheel zijn speelse karakter vol verwondering.
De totale vormgeving laat niets aan het toeval over en doet beeld en taal versmelten tot één. De nota’s van Reinier staan geschreven in een speels lettertype op velletjes papier die op verschillende achtergronden zijn afgedrukt. Met tussendoor kattebelletjes, kleine schetsen, krabbels, oude prenten, foto’s, en veel meer. De verhalen van de meisjes zijn telkens soberder weergegeven op een zwarte achtergrond, voorafgaand door een wazige foto. Dit versterkt het karakter waarmee zij telkens verschijnen en verdwijnen.
Van Leeuwen slaagt er alweer in om haar meer dan rijke verbeelding zowel met taal als met beeld in een origineel verhaal te gieten. Een aanrader voor jong én oud!

Eric Vanthillo - juli 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Joke van Leeuwen   

Illustrator
Joke van Leeuwen   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2020

ISBN
9789045125121

Aantal pagina's
104

Prijs
€16,99