ik en mijzelf

aanrader Coverafbeelding van: ik en mijzelf

Trefwoord(en)
poëzie
filosoferen
leven

Genre
prentenboek

Vanaf
15 jaar

Gesprekje
‘Ik ben ik.’
‘Ik ook.’
‘Maar ik ben mijzelf en jij niet.’

Zo opent dit poëtisch mijmerboek over ‘ik’: over de schrijver, over jezelf, over alle ikken in de wereld, …
Met allemaal miniatuurtjes waarin telkens het zijn en het leven in vraag gesteld worden: over neerstorten en opnieuw beginnen, over vechten met jezelf, over gevangen zijn in jezelf, over jezelf in de spiegel durven zien, over je rug toedraaien naar jezelf, over twijfelen aan alles, over opnieuw beginnen, over ik ikker ikst, …
Tellegen stelt zich kwetsbaar op en bevraagt, twijfelt, zoekt en schrijft. Zijn broze woorden wikken en wegen en zijn voor diverse persoonlijke interpretaties vatbaar. De algemene toon is misschien zwaarder dan we van hem gewend zijn, maar toch slaagt hij erin om luchtigheid te bewaken. Verwondering is voortdurend aanwezig. Heel af en toe verruimt de ‘ik’ zijn wereld en komt er een ‘jij’ bij. Die momenten zijn zeldzaam maar vallen wel op.
De prenten van Godon kloppen hier perfect bij. Als twee maatjes die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Zij schildert, drukt, knipt en plakt, bewerkt, en nog veel meer. Diverse technieken zorgen voor een fijne afwisseling. Degelijkheid en een verbazingwekkend kunstenaarschap voeren de boventoon. Elk portret is integer en trekt je aandacht. De figuren leven in hun eigen wereld, de kijker kijkt en zoekt en interpreteert en gaat zo zijn eigen leven projecteren op de personages.
Het geheel kreeg zijn welverdiende vormgeving door Kris Demey, die tekst en portretten samen brengt tot een werk dat respect afdwingt. Vandaar een aanrader voor iedereen oud en jong vanaf 15.
Niet (!) om weg te steken in de boekenkast, maar om altijd ergens in je buurt te hebben.

Eric Vanthillo - maart 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Toon Tellegen

Illustrator
Ingrid Godon   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2019

ISBN
9789401462730

Aantal pagina's
90

Prijs
€29,99