Ik ben hier!

aanrader Coverafbeelding van: Ik ben hier!

Trefwoord(en)
water
redden
eenzaam
fantasie

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Je kunt niet vliegen, alleen in je gedachten’.
Zo start meester-verteller én -illustrator Joke van Leeuwen dit meeslepende verhaal en prikkelt zij je gedachten en je verbeelding zoals alleen zij dat kan.
Jona, het hoofdpersonage, woonde in Wolem. Het stadje met daarin één hoog gebouw met dertig verdiepingen. Op de twintigste verdieping werkte haar vader. Na school ging zij er telkens naartoe tot hij klaar was met werken en zij beiden naar het eetcafé gingen. Want de moeder was niet meer en koken deed hij nooit zelf. Op een dag vertelde vader haar over de ‘toestanden’. Dat het water te hoog wilde en dat Wolem gebouwd was als op de bodem van een diep bord. En inderdaad, op het moment dat Jona op het dak van het gebouw in slaap viel was het zo ver. Toen zij ontwaakte was iedereen in het gebouw verdwenen en zag zij in de hele wijde omgeving alleen maar water. In het gebouw zelf kwam het water tot aan de tweede verdieping. Wat nu? Hoe zouden de reddingswerkers (als die er zouden zijn) haar vinden? Hoe zou zij haar vader terugvinden? En hoe kon zij het gebouw verlaten? Helemaal alleen en achtergelaten overdacht zij de mogelijkheden en bleef zij niet bij de pakken zitten…

Zoals we van Joke van Leeuwen gewend zijn, schrijft ze hier ook weer een verhaal vol fantasie en verrassende en inventieve wendingen van het hoofdpersonage dat er helemaal alleen voor staat. Jona is een meisje naar haar hart, dat lees en voel je door heel het verhaal heen. Van in het begin sympathiseer je met haar. Haar ongebreidelde fantasie, haar opmerkelijke bedenkingen, haar eigenzinnige denkpistes en originele vondsten, haar moed en haar onvoorwaardelijke positieve instelling en optimisme, het is van Leeuwen ten voeten uit.
Je leest het verhaal in één ruk uit, alsof je zelf daar op het dak van het gebouw zat boven het water dat alles overspoelde.
Een herkenbaar thema zeker nu in tijden van klimaatopwarming, maar het is nooit zwaar of overladen. Doemdenken is niet aan van Leeuwen besteedt. De lichtheid en de alom aanwezige humor doorheen het verhaal houdt het geheel vlot en prettig leesbaar.
De vele kleine zwart-wit prenten tussen de tekst door die mede het verhaal vertellen, prikkelen ook je verbeelding en verluchten het geheel op gepaste wijze.
Een originele voltreffer, eigentijds en met veel humor verteld. Kinderen verkneukelen zich in de dapperheid van Jona, terwijl volwassenen zich amuseren met de typische verteltoon vol verrassingen en de verrassende denkpistes van haar.
Daarom een aanrader voor jong én oud!

geselecteerd voor de Leesjury 2023-2024

Eric Vanthillo - december 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Joke van Leeuwen   

Illustrator
Joke van Leeuwen   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2022

ISBN
9789045128306

Aantal pagina's
120

Prijs
€16,99