Ik ben een eenhoorn

aanrader Coverafbeelding van: Ik ben een eenhoorn

Trefwoord(en)
eenhoorn
jezelf zijn
verkleden
aanvaarden
samenleving
gender

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

Alpaca is anders dan de andere dieren op de boerderij. Hij heeft een passie voor eenhoorns en is, zo zegt en denkt hij, er zelf een. Zijn stal hangt vol met eenhoornattributen en -affiches. Maar de andere dieren begrijpen hem niet en vinden al dat ‘verkleedgedoe’ maar niks. Hoe meer hij probeert om zichzelf te zijn, hoe meer zij hem niet aanvaarden. En dan, op een dag, is het paard woest en briest en schudt hij met zijn kop. “Doe normaal!” is wat de alpaca te horen krijgt. Hij is erg verdrietig. Maar dan krijgt hij het bezoek van een echte eenhoorn. Beetje bij beetje verandert het leven op de boerderij, en het zal nooit meer zijn als ervoor…

Dit virtuoze prentenboek is hoogst eenvoudig en tegelijkertijd erg gelaagd en maatschappelijk verantwoord. Het impliceert de boodschap van jezelf zijn en aanvaarding binnen een verhaal vol fantasie en fijne humor. Zonder terechtwijzende moraalvingers of dreigende boodschappen, maar subtiel en met veel humor. Iedereen leest en ziet hierin wat hij zelf wil, wat kan leiden tot boeiende gesprekken.
Het verhaal bouwt zich gestaag op naar een bevrijdend einde en toont aan de jonge én oudere lezer/kijker hoe mooi het is als iedereen zichzelf kan zijn.
De tekst is eenvoudig en laat alle werk over aan de sprekende prenten vol kleur en expressie. De karakters van de verschillende dieren, de vele details in elke prent, de sferen die worden gecreëerd, alles is doordacht en klopt.
Zonder twijfel een aanrader, zeker in deze tijden waarin ‘buiten de lijntjes kleuren’ nog steeds niet overal aanvaard wordt. Als warm pleidooi voor een mooiere samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn.

Eric Vanthillo - augustus 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Yoeri Slegers

Illustrator
Yoeri Slegers

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2023

ISBN
9789462916968

Aantal pagina's
30

Prijs
€17,95