Ik ben de jachtluipaard

aanrader Coverafbeelding van: Ik ben de jachtluipaard

Trefwoord(en)
kolonialisme
drama
onderdrukking
uitbuiting

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

1901. Na een noodlottige brand waarbij Tessa’s moeder, haar grote zus en kleine broertje omkomen, besluit haar vader zijn droom om naar Congo Vrijstaat te trekken waar te maken. Noodgedwongen moet Tessa mee. Maar de mooie ideeën en dromen lijken ter plekke helemaal niet te zijn wat ze ervan verwacht hadden. Het leven is in de jungle bijzonder hard. De inlanders worden uitgebuit, geterroriseerd, gefolterd en vermoord. Als ze in opstand komen en Tessa’s vader omkomt, moet ze zelf op de vlucht. Tessa is helemaal alleen in de meedogenloze jungle…

Dit verhaal vertelt de weinig opbeurende, zeg maar onmenselijke, handel en wandel van de Belgische kolonisten tijdens het bewind van Leopold II. De inlanders worden als minderwaardige slaven behandeld en worden gedwongen om zich helemaal te onderwerpen aan de grillen van de blanke overheersers.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Tessa. Zij schrijft haar wedervaren op in een schrift terwijl ze op de terugweg is naar België. Daarin spreekt ze haar begeleidende non persoonlijk aan. Korte stukjes over haar reiservaring leiden telkens een nieuw stuk in van haar verslag en haar bedenkingen over haar weinig benijdenswaardig verblijf in Congo.
Als meisje heeft zij totaal geen zeggingskracht maar ze merkt wel hoe de misstanden de plaatselijke bevolking constant angst aanjagen. Alsook de ommezwaai die haar vader maakt. Het was zijn droom deze mensen te gaan vooruit helpen en een betere toekomst te geven. Eens ter plaatse gaat hij al snel de weg op van zijn voorganger.
De bijzonder schrijnende toestanden worden heel beeldend verwoord. Van de wreedaardige houding van leidinggevenden tot de schijnheilige houding van sommige geestelijken. Maar ook enkele niet rationeel te verklaren handelingen van de inlanders naar Tessa toe. Dingen die blanke buitenstaanders niet kunnen begrijpen maar die Tessa wel helpen om te overleven.
Een bijzonder sterk (heruitgegeven) verhaal over de kwalijke gruweldaden die zich onder het bewind van Leopold II afspeelden.
Een aanrader.

Pol Van Damme - oktober 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Paul Kustermans

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2021

ISBN
9789044841619

Aantal pagina's
183

Prijs
€16,95