If

Coverafbeelding van: If

Trefwoord(en)
gezin
problemen
eenzaam
verliefd
emoties

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Ifigenia (If) doolt verloren rond door de oudejaarsnacht. Ze voelt zich alleen en onbegrepen. Heel wat herinneringen aan vroegere gebeurtenissen passeren de revue terwijl ze verschillende andere jongeren tegenkomt in haar zoektocht naar haar vriendje Giovanni. Maar die heeft blijkbaar andere plannen, want hij laat niets van zich horen. If is de wanhoop nabij en voelt zich steeds neerslachtiger. Erg donkere gedachten krijgen de bovenhand.

De Liesbeth die op die achterflap vermeld staat, komt slechts op de eerste en laatste bladzijde van het boek in het verhaal voor. Zij is eigenlijk de schrijfster van dit verhaal waarin ze de gemoedstoestand van If doorheen die oudejaarsnacht beschrijft. Het zijn allemaal losse stukjes over dingen die If doorheen de nacht meemaakt. Maar elke gebeurtenis geeft If herinneringen aan gebeurtenissen die vroeger hebben plaatsgevonden.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van If, in de ik-vorm. De lezer kijkt door de ogen van If naar de wereld. En dat is niet door een roze bril, integendeel. Doorheen het verhaal ontdekt de lezer dat de thuissituatie van If helemaal niet oké is. De verschillende jongeren die ze tijdens de nacht ontmoet, gaan ook bijna allemaal helemaal loos in de feestnacht, waarbij If eerder langs de zijlijn toekijkt of er in wordt meegesleurd zonder dat ze dat eigenlijk wil.
Het verhaal is behoorlijk heftig en laat de lezer vrij wezenloos achter met een weinig bemoedigend beeld van ‘de jeugd van tegenwoordig’, eerder een deprimerend beeld. Zowel over de jongens als de meisjes.
De auteur geeft achteraan zelfs een telefoonnummer mee als de lezer ‘misselijk’ werd van dit verhaal.
Weinig opbeurend verhaal over een wanhopig meisje en haar ontmoetingen doorheen de oudejaarsnacht.

Pol Van Damme - januari 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Lydia Rood   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2022

ISBN
9789025883713

Aantal pagina's
180

Prijs
€17,99