Iets heel bijzonders

Wilbur – zijn zelfgekozen naam naar het varken William uit Charlotte’s Web –  is nogal onzeker: over zijn uiterlijk, over het gepest op school en over de aandacht die zijn beste vriend vroeger voor hem had en nu aan zijn flamboyante vriendje geeft. Gelukkig neemt zijn bejaarde buurman hem nog wel eens mee naar het aquaturnen en het museum. Wanneer Charlie, de Franse uitwisselingsstudent die bij Wilbur komt wonen, eigenlijk Charlotte heet, wordt Wilbur tot over zijn oren verliefd. Zijn vrienden besluiten hem te helpen om in Parijs, de stad van de liefde, Charlie te vertellen wat hij voor haar voelt.

Susin Nielsen is een kei in een hoofdpersonage verzinnen dat een beetje zielig, wat ongelukkig, toch wel dapper en vooral heel aandoenlijk is. Ook Wilbur is een wat eenzaam, onzeker type. Maar daarnaast is hij eigenlijk heel bijzonder. En gewoon. Bijzonder gewoon. Hij is net als elke veertienjarige bang voor de pestkop van de klas, onzeker over zijn uiterlijk en een beetje jaloers als zijn beste vriend een vriendje krijgt en minder tijd heeft voor hem. Maar hij heeft ook een diepgaande vriendschap met zijn bejaarde buurman en schrijft wondermooie gedichten. Die laatsten worden als songteksten in het Engels opgenomen in het boek.
Zoals altijd verweeft Nielsen ook veel humor door het verhaal. Het is één van haar manieren om mildheid naar haar personages toe te manifesteren. De aqualessen waar Wilbur elke zaterdag aan deelneemt, het museumpersoneel dat Wilbur en zijn oude buurman telkens weer onder de dinosaurus vandaan moet jagen en de interventie à la Queer Eye zorgen voor vrolijke noten. Eigenlijk is het hele verhaal, ondanks de altijd aanwezige tragiek in Wilburs leven, heerlijk luchtig. En toch is Iets heel bijzonders sterk genoeg om te blijven hangen.

Bekroond met een Bronzen Griffel 2022.

Mathilde Lemm - juni 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Susin Nielsen   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2021

ISBN
9789047713265

Aantal pagina's
236

Prijs
€15,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Tremendous Things

Vertaler(s)
Lydia Meeder
Barbara Zuurbier