Iemands lief

Coverafbeelding van: Iemands lief

Trefwoord(en)
duivels
soldaten
beloven
verliezen

Genre
poëzie

Vanaf
15 jaar

Een halve maand krijgt Benjamin Popov om van het front naar huis te reizen en zijn meisje te zien. Maar onderweg kruist de duivel zijn pad.

Iemands lief is de poëtische bewerking van het muziektheaterstuk van Ferdinand Ramuz en Igor Stravinsky. Op vraag van violiste Janine Jansen herschreef en hertaalde Bart Moeyaert het stuk over Benjamin Popov. Na een eenmalige opvoering kwam de vraag of de tekst niet als boek kon verschijnen. Dat gebeurde en nu ruim tien jaar later werd het werk heruitgegeven met illustraties van ‘duivelskunstenaar’ Peter Van den Ende. Van den Ende komt nog maar net kijken in boekenland maar met een debuut als Zwerveling (2019) is hij vanaf dag één een gevestigde waarde. Ook in Iemands lief grijpen zijn zwart-wit prenten naar de keel. Ze zijn gruwelijk mooi en dat mag je letterlijk nemen. Op de coverprent staart Popov tot diep in je ziel met ogen vol pijn, maar haal je de papieren flap van het boek, kijk je in akeligere ogen.
Moeyaert hoeft na een carrière van vier decennia niet meer geïntroduceerd te worden. Dat hij een woordenvirtuoos is weet iedereen. Toch bewijst hij in Iemands lief opnieuw dat hij die titel meer dan verdient. Het boekje is dun maar vereist evenveel tijd als een boek vijfmaal zo dik. Je moet de letters, woorden en zinnen proeven en voelen om de ware kracht van het verhaal te ontdekken. Popov mag dan een soldaat zijn, Moeyaerts’ Popov is vooral een man die dat wat hij nog heeft ook verliest. Het resultaat is een duister sprookje zonder ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ maar met prachtige zinnen als ‘Meer dan ooit verlangde hij naar een hart dat niet het zijne was’.

Mathilde Lemm - juni 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Bart Moeyaert   

Illustrator
Peter Van Den Ende

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2021

ISBN
9789021429809

Aantal pagina's
97

Prijs
€18,99