Huizen met een verhaal

aanrader Coverafbeelding van: Huizen met een verhaal

Trefwoord(en)
architectuur
wonen
huizen
fantasie

Genre
leesboek

Vanaf
6 jaar

Na een voorwoord en een inhoudsopgave komen er drieëndertig bijzondere woningen aan bod. Meestal over een dubbele pagina – sommige huizen krijgen nog een tweede dubbele pagina – krijgt de lezer een afbeelding op de linkerpagina van het huis, terwijl op de rechterpagina een opengewerkte 3D- tekening de binnenzijde van het huis laat zien, waarrond in kleine tekstblokken uitleg over het huis wordt gegeven. Tussendoor komen enkele specifieke elementen over huizen aan bod zoals verschillende soorten daken en de geschiedenis van het toilet. Na deze huizen krijgt de lezer inzicht in het atelier van de auteur, alsook de lijntekeningen van de huizen  met nog extra informatie en als afsluiter de ‘making-of’. Of hoe de auteur in verschillende stappen tot het eindresultaat komt.

Dit boek in vierkant formaat is een pareltje om in te kijken en te lezen. De getekende huizen zijn gebaseerd op echt bestaande woningen verspreid over de wereld, maar het verhaal erbij is ontsproten aan de fantasie van de auteur. Zo kan de lezer inkijk krijgen in het huis van de gewiekste burgtorenwachter, de schuilplaats van een schuchtere trol, het postkantoor van de drakenkoerier of het landhuis van een eenzame geest, om er maar enkele te noemen. De illustraties zijn heel gedetailleerd en ondanks het feit dat de auteur zijn fantasie de vrije loop heeft gelaten, krijgt de lezer toch een beeld van echt bestaande huizen. Zoals de torenhuizen uit Georgië, mijnwerkershuizen uit Engeland of vuurtorens aan de kust.
Bijzonder leuk is dat de lezer zelf zijn fantasie kan loslaten op de illustraties en zelf dingen kan bedenken die zouden kunnen gebeuren, of die hem herinneren aan bestaande films waarin zulke huizen voorkomen.
Het ‘tweede deel’ van het boek met de lijntekeningen en de making-of zijn eerder bedoeld voor oudere lezers die daar nog meer onder de indruk komen van het vele werk dat vooraf gaat aan de afgebeelde woningen.
Een pareltje. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in allerhande woningen en ook wil te weten komen hoe de auteur te werk is gegaan om tot dit resultaat te komen.

Pol Van Damme - oktober 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Yoshida Seiji

Illustrator
Yoshida Seiji

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2023

ISBN
9789044851625

Aantal pagina's
127

Prijs
€27,95