Huisje 13

De vijftienjarige Ronja verblijft in een vakantiewoning in het bungalowpark van haar moeder, zonder stromend water en zonder internet. Ze moet ook boodschappen doen, zelf koken, haar moestuin verzorgen en naar school gaan.
Haar moeder is doodsbang voor wifistraling en na een incident is Ronja naar het leegstaande huisje gestuurd. Haar vader woont ver weg en weet van niets. Hoe lang zal Ronja haar geheim kunnen bewaren?

Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Ronja, in de ik-vorm. De lezer kijkt door haar ogen naar de haar omringende wereld en hoe ze reageert op de gebeurtenissen. Ook haar gevoelens worden uitgebreid beschreven. Haar twijfels, de onzekerheid, haar angst dat het uitkomt, haar groeiende vriendschap met de buurjongen en de haat-liefde verhouding met haar moeder.
De verschillende personages zijn levensecht beschreven en de gebeurtenissen komen heel realistisch over. Van haar hyperactieve moeder die verzinkt naar een angstig persoon die zich verliest in een groepje gelijkgestemden en daardoor haar omgeving in die neerwaartse spiraal meetrekt. Haar hulpvaardige buurvrouw die meer ziet dan ze aan Ronja laat merken. Haar plusvader die Ronja helpt maar niet opkan tegen de dwang van zijn vriendin. De klasgenoten en vriendinnen van Ronja zijn zeker herkenbaar, ook de jongen ‘met een handleiding’. De jongeren die hun mobieltje en internet als een vanzelfsprekendheid beschouwen, maar ook de maatschappij – de school – die ervan uitgaat dat iedereen altijd internet heeft.
Het verhaal wordt verteld in korte hoofdstukken die wel chronologisch op elkaar volgen, maar telkens wel terugspringen naar gebeurtenissen uit het verleden die hebben geleid tot de huidige dramatische situatie.
Het verhaal eindigt positief, feestelijk zelfs, maar wel open.
Beslist de moeite waard.

Pol Van Damme - augustus 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Elin Meijnen

Uitgeverij
Blossom Books   


Jaartal
2022

ISBN
9789463493703

Aantal pagina's
278

Prijs
€17,99