Hout

Boom is de allergrootste. Hij torent hoog boven het bos uit en zet zo iedereen in de schaduw. Hij wordt alom bewonderd en gerespecteerd. Hij deelt graag zijn takken met iedereen, zoals die ene dikke tak waar olifant op mag plaatsnemen. Maar dan, op een dag, is er een enorme ramp: een grote storm, en die dikke tak ligt op de grond. Alle hoge takken zijn afgeknakt en boom is nu niet veel groter dan de andere bomen in het bos. Hij is triest, maar alle dieren steunen en troosten hem. Dat doet hem deugd, en op een dag vindt hij zijn lach terug. Hij voelt zich terug opperbest en besluit zichzelf te delen met al zijn vrienden. En zo wordt het daar met zijn allen weer enorm gezellig op en rond de boom.

Dit prentenverhaal vol veerkracht, warme liefde en diepe vriendschap is geïnspireerd door Marc Herremans en dat merk je aan de realistische en positieve insteek van het geheel. Hoewel het hier om zuivere fantasie gaat, is de vertaling naar onze mensenwereld niet vreemd. Je herkent je moeiteloos in hoe de dieren en de boom samenleven in het bos en je herkent zelfs de karakters.
In de tekst spreekt de auteur je rechtstreeks aan, wat in het begin een beetje raar aanvoelt. Maar het went snel en het geeft aan de voorlezer een actieve rol. Soms had in de tekst wat geknipt mogen worden of had een strengere redactie hem vlotter kunnen maken.
De kleurrijke prenten in zachte waterverftinten ogen aantrekkelijk en verbergen veel details die je graag ontdekt. De illustrator schetst een boeiende dierenwereld vol expressie en plezier. Dit klopt helemaal met het hartverwarmende verhaal dat je blij doet nadenken over je eigen leven en je eigen veerkracht. Zowel voor kinderen als voor volwassenen, en liefst samen. 

Eric Vanthillo - januari 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Kim Crabeels   

Illustrator
Dieter De Schutter

Uitgeverij
Pelckmans   


Jaartal
2023

ISBN
9789463378062

Aantal pagina's
38

Prijs
€19,50