Hotel De Grote L

aanrader Coverafbeelding van: Hotel De Grote L

Trefwoord(en)
hotel
familie
zussen
verliefd
voetbal

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Net als Kos het winnende doelpunt scoort met zijn ploeg, krijgt zijn vader aan de zijlijn een hartaanval. Kos en zijn drie zussen moeten nu proberen het hotel van hun vader te runnen. Iets wat helemaal fout loopt. Kos begrijpt niet veel van meisjes maar is smoorverliefd op de knappe Isabel. Nu blijkt dat hun vader ook schulden heeft en de kinderen erg snel heel wat geld bij elkaar moeten krijgen, anders wordt alles verkocht. Terwijl hun vader herstelt en Kos hem de waarheid niet vertelt, gebeuren er heel wat rare dingen. Het bezorgt Kos het ene moment vleugels terwijl hij even later in zak en as zit. Hoe komt alles ooit nog in orde?

In eerste instantie lijkt het verhaal nogal chaotisch. Na een tijdje heeft de lezer door hoe de vork in de steel zit en wordt het overzichtelijker. Het verhaal is opgevat als een dagboek maar dan opgenomen door Kos op een oude bandrecorder. Tussendoor staan er stukjes tekst cursief en die blijken van Isabel te zijn die opmerkingen maakt bij wat Kos opneemt. Hoe dat kan verneemt de lezer helemaal op het einde.
Door de hartaanval van zijn vader wordt het leven van Kos helemaal overhoop gehaald. Hij rouwt nog steeds om zijn moeder die al een tijdje overleden is aan een ziekte en nu vreest hij ook nog zijn vader te verliezen. Daarnaast heeft hij een wat vreemde relatie met zijn zussen. Hij wil er graag bij horen maar zij laten hem er nogal veel buiten. Dan is hij ook nog eens smoorverliefd maar weet hij niet goed hoe hij dit moet plaatsen. En hij zou mogelijk bij een grote club kunnen gaan voetballen omdat hij er heel wat aanleg heeft. Dus alles loopt zo een beetje in het honderd. Net zoals het begin wat chaotisch overkomt bij de lezer, zo chaotisch verlopen de twee weken dat het verhaal duurt. Soms spreekt Kos zijn dagboek pas enkele dagen later in waardoor het allemaal nog wat ingewikkelder wordt.
Toch is het heerlijk lezen en is het echt wel grappig wat er allemaal gebeurt, ondanks de ernstige ondertoon. Dat maakt dat het geheel nog meer realistisch overkomt bij de lezer. Het verhaal wordt helemaal verteld vanuit het standpunt van Kos die zijn ervaringen inspreekt op een bandrecorder. De auteur leeft zich bijzonder goed in in de gemoedstoestand van Kos, maar de lezer krijgt evenzeer een goed beeld van Kos’ zussen en Isabel en de andere personages die in het verhaal voorkomen, gezien door de ogen van Kos. De auteur gebruikt een makkelijk leesbare taal. Een enkele keer gebruikt hij het informele woord ‘tieten’ als er over borsten wordt gepraat en het past niet helemaal bij sfeer van het geheel.
Knap opgebouwd verhaal met een ernstige ondertoon maar bijzonder grappig en met een positief einde. Het laat de lezer erg tevreden achter.
Een aanrader.

Bekroond met een Zilveren Griffel 2015.

Pol Van Damme - oktober 2014

Zoek op bib.be

Auteur
Sjoerd Kuyper   
Marc Suvaal   

Illustrator
Marc Suvaal   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2014

ISBN
9789047705420

Aantal pagina's
228

Prijs
€13,95