Horizontaal ouderschap

aanrader Coverafbeelding van: Horizontaal ouderschap

Trefwoord(en)
opvoeding
ouders
gezin
spelletjes
fantasie
plezier
bewegen

Genre
spel

Vanaf
3 jaar

De makers van dit meer dan originele en welkome spelletjesboek hadden duidelijk een noodzaak: die van ‘uitgeputte’ ouder met kinderen die minder uitgeput zijn of waren. Toegevend aan de maatschappelijke druk en eisen van het goede ouderschap bedachten ze het ‘Horizontaal opvoeden’: terwijl jij als ouder/opvoeder lekker languit op de grond ligt (al dan niet met je ogen dicht) en je wat bekomt van de drukte, ben jij zelf het centrale object van een leuk spel waarmee je je kinderen voor een tijdje zinvol kan bezighouden.
Je lengte laten schatten en opmeten met blikjes soep, pakken muesli, sneakers, enz. (“En nu met doperwtjes”…).
Een sterk verbeterde versie van ‘verstoppertje spelen’ waarbij jij vanuit je luie zetel met je ogen dicht roept waar het verstopte kind zich zou kunnen bevinden (eventueel met een babyfoon als microfoon).
Terwijl jij op de grond ligt met je ogen dicht, moeten de kinderen door de kamer sluipen als een Ninja. Als jij hen hoort roep je “Ninja” en start het spel opnieuw (en opnieuw… en opnieuw…). Terwijl jij op een deken ligt, moeten de kinderen van jou een hele lekkere burrito maken met diverse ingrediënten erbij als opgerolde sokken, rondslingerende knuffels, zure room van kussens, enz.).
Jij bent het canvas en de kinderen beschilderen je met een kwast en bodylotion.
En veel meer: vijftig inspirerende spelen, goed voor vele uren pedagogisch en maatschappelijk verantwoord ‘Horizontaal ouderschap’.
De tekst is rijkelijk doorspekt met heerlijk relativerende gedachten en een fijne humor. De extra’s en variaties zijn vaak hilarisch. Alleen al het lezen van deze spelletjes en het bedenken van hoe het zou verlopen in de realiteit doet je lekker wegdromen van plezier.
De kleurrijke prenten in een kinderlijke, licht naïeve stijl kloppen hier perfect bij, alsook het oblong boekformaat wat het horizontale versterkt.
Een geweldig boekje voor elke ouder met kleine kinderen en een ideaal geboortegeschenk. Maar even goed voor grootouders en andere opvoeders, en eigenlijk voor iedereen die houdt van een speelse fantasie ‘met een hoekje af’.
Een opvallende aanrader!
ps: de leeftijdsgrens van 3 jaar geldt hier ‘voor volwassenen met kinderen vanaf 3 jaar’.

Eric Vanthillo - juni 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Michelle Woo   

Illustrator
Dasha Tolstikova   

Uitgeverij
Boycott   


Jaartal
2022

ISBN
9789492986528

Aantal pagina's
108

Prijs
€17,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Horizontal parenting - how to entertain your kid while lying down

Vertaler(s)
Nicolette Hoekmeijer