Hoor je mij?

Sterre vindt naar de brugklas gaan zo mogelijk nog spannender dan haar klasgenoten. Ze is namelijk doof maar wil geen tolk mee naar school nemen. Nee, ze wil vanaf de eerste dag erbij horen. Dat lijkt goed te gaan, maar na een tijdje merkt ze dat ze toch dingen mist. Steeds vaker lijkt het alsof mensen over haar praten. Alles gaat zoveel moeilijker dan wanneer ze bij haar dove vrienden is. Waar hoort ze nu echt thuis?
Freek zit op een internaat voor dove kinderen. Zijn ouders en zijn omgeving schamen zich voor hun doofheid. Hij mag geen gebarentaal gebruiken als andere mensen het kunnen zien. Maar waarom eigenlijk niet? Na een zoveelste ruzie op school, loopt hij weg.

Heb jij, als horende, een goed beeld van de gemeenschap van dove mensen? Denk jij, als horende, wel eens na over het feit dat je kan horen en over mensen die dat niet (zo goed) kunnen? Sta jij stil bij hoe beperkend onze samenleving is voor doven? Waarschijnlijk niet. Gelukkig is er tegenwoordig steeds meer ruimte voor boeken met hoofdpersonages die vaak vergeten worden. Caja Cazemier en Martine Letterie werkten opnieuw samen en proberen met Hoor je mij? de dovengemeenschap onder de aandacht te brengen. En dat doen ze goed. Cazemier schreef het verhaal van Sterre en Letterie dook, zoals wel vaker, het verleden in met Freek. Vooral die laatste verhaallijn heeft impact. De manier waarop in de jaren ’50 met dove mensen werd omgegaan en hoe zij zich schaamden voor hun doofheid is schrijnend. Maar ook het dilemma waar Sterres vriendin mee zit, is heftig. Wil je als doof persoon ‘volledig integreren’ in de maatschappij of is het juist belangrijk om in de community te blijven? Zaken waar je als horend persoon eigenlijk niet bij stilstaat. De auteurs vervlechten beide verhalen op een mooie manier die je niet meteen van de eerste bladzijde al ziet aankomen. Leuk!
Hoor je mij? is behalve een goed geschreven en fijn boek vooral een belangrijke eye opener en mag niet ontbreken op de leeslijst.

Mathilde Lemm - december 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Caja Cazemier   
Martine Letterie   

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2022

ISBN
9789021683423

Aantal pagina's
215

Prijs
€16,99