Hondenjong

Coverafbeelding van: Hondenjong

Trefwoord(en)
verraad
discriminatie
overleven
anders zijn

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Jeet is een hondenjong. Hij is opgevoed bij een roedel wilde honden, als enige overlevende bij de overval op een karavaan. Wanneer hij met enkele honden van de roedel een roofoverval pleegt in een stad, op zoek naar eten, lopen ze in een val. De honden worden afgemaakt en Jeet wordt ondergebracht bij iemand die hem wil heropvoeden. Deze man, Starry, probeert Jeet weer menselijk te maken. Hij leert hem zelfs lezen en schrijven. Maar de gemeenschap waarin ze wonen wordt bedreigd door een vijandige clan, die veel groter is. De omwalde stad van Jeet en Starry wordt belegerd, zodat eten en drinken schaars worden. De leiders moeten een plan bedenken om te overleven, en daarvoor wordt Jeet ingeschakeld. Wanneer Jeet gevraagd wordt iets te stelen uit het vijandige kamp, maakt hij gebruik van zijn hondenfamilie om veilig in het kamp te geraken. Daar redt hij ook Chola Se, een hondenmeisje dat ontvoerd was uit zijn stad. Wat zij hem vertelt, maakt duidelijk dat er een verrader actief is, die de strijd in zijn eigen voordeel wil laten aflopen. Jeet zal moeten kiezen: is hij mens of hond?

Dit is een intrigerend verhaal dat zich afspeelt in een onbepaalde tijd, in een verlaten en uitgedroogd landschap. Er leven nog weinig mensen, die in kleine gemeenschappen proberen te overleven. Wilde honden jagen op de uitgestrekte vlaktes en in de zee leven monsterachtige wezens. In die troosteloze wereld leeft Jeet, een half-mens, half-hond. Zijn beste, en enige, vriend is zijn heropvoeder Starry. Jeet krijgt de opdracht om een verslag te schrijven over de leefgemeenschap waarin hij woont. De leider vermoedt dat er een einde komt aan hun manier van leven en wil een verslag. Jeet probeert neer te schrijven hoe ze leven en werken, maar al snel komt zijn persoonlijke verhaal meer aan bod. Ook al zit dat natuurlijk helemaal verweven in de manier van leven van hun gemeenschap. Wanneer hij wil samenleven met het hondenmeisje Chola Se overtreedt hij een ongeschreven wet. Hondenjongen mogen geen contact hebben met elkaar. Maar zij toont hem wat belangrijk is in het leven.
De intriges in deze gemeenschap werden knap uitgewerkt. Samen met Jeet ontdek je wat er niet klopt in het bestuur, wie gevaarlijk is en wie te vertrouwen. Dit is een onheilspellend verhaal over strijd, macht, verraad en vooral overleven. Een sterk en aangrijpend verhaal in een wereld waar de mens dreigt te verdwijnen.

Mik Ghys - mei 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Kevin Brooks

Uitgeverij
De Harmonie   


Jaartal
2019

ISBN
9789463360463

Aantal pagina's
419

Prijs
€24,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Dogchild

Vertaler(s)
Jenny de Jonge