Hond vs. Kat

Hond heeft een fijn en rustig leventje met zijn baasjes Papa, Mama, Zus en Broer. Of beter: had. Want bij het begin van deze verhalenbundel komen zij thuis met een rieten mand met daarin iets dat hem aanstaart met twee felle lampjes en dat aan zijn neus krabt. Vanaf nu zal Hond zijn leven moeten delen met Kat. En dat delen, dat verloopt niet altijd even vlotjes… Door het gebrek aan aandacht gaat ‘de plas’ wel eens fout, van de keuken maken ze samen een troep, het verjaardagsfeestje van Zus loopt uit de hand, het kattenluikje is blijkbaar niet op maat van Hond, en nog veel meer.

Elk verhaal – 12 op rij – verrast, is herkenbaar, en doet je vaak genoegzaam glimlachen.
Volgens een nawoord heeft de auteur zelf een onschuldige en vrolijke hond, net als Hond, en ondertussen ook een jonge kat als nieuwkomer. Het is duidelijk waar zij de inspiratie gehaald heeft voor deze fijne verhalen vol sfeer en plezier. Knap hoe zij haar observaties haarfijn verwerkt in pakkende verhalen met verrassende wendingen. Uit het leven gegrepen maar ook telkens met een fijne ‘hoek af’.  Zo kijk je keer na keer weer uit naar een nieuw verhaal van deze 2 schavuiten.
Volgens datzelfde nawoord is ook de illustrator de trotse eigenaar van een lieve hond die maar wat graag de poes van de buren achterna zit. Ook zij haalde dus haar ‘mosterd’ niet ver van huis. Knap hoe de talenten van beiden samenkomen tot een bijzonder werk dat getuigt van vakmanschap en  plezier.
De tekst is vlot en gevarieerd en heerlijk (voor)leesbaar.
De expressieve prenten zijn een mooie mix van technieken waarbij luchtige lijnen en samengevoegde vormen en vlakken netjes bewerkt worden tot fantasierijke taferelen vol leven.
Een (voor)leesbundel die jong én oud bekoren zal!

Eric Vanthillo - mei 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Barbara Jurgens

Illustrator
Barbara de Wolf   

Uitgeverij
Moon   


Jaartal
2021

ISBN
9789048859078

Aantal pagina's
90

Prijs
€17,99