Homme en het noodgeval

aanrader Coverafbeelding van: Homme en het noodgeval

Trefwoord(en)
gezin
pleeggezin
opvang
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Homme vindt het idee van zijn moeder maar niks. Pien, een meisje uit zijn klas, komt een tijdje bij hen logeren. Hij moet zijn kamer afstaan en de vakantie met de camper kan niet doorgaan. Pien is ook nog onhandig, lust bijna niks en wordt voorgetrokken. Homme is er helemaal klaar mee en zoekt hulp bij zijn vriend, de fietsenmaker Kees.

Een heel herkenbaar gegeven dat prachtig onder woorden wordt gebracht door de auteur. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Homme, in de ik-vorm. De lezer kan zich helemaal herkennen in Homme. Hij voelt zich tekort gedaan doordat er voor Pien allerhande uitzonderingen worden gemaakt om haar verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Dit terwijl Homme heel andere dingen dacht te kunnen doen tijdens de vakantie.
Omdat hij thuis weinig gehoor vindt voor zijn klachten, gaat hij naar Kees, de fietsenmaker. Die op zijn heel eigen wijze Homme helpt door hem tips aan te reiken. Ook de ouders van Homme worden levensecht beschreven als betrokken mensen die zich zowel de situatie van Homme als die van Pien ter harte nemen.
Doorheen het verhaal ervaart de lezer een evolutie in de houding van Homme. Smoest hij in het begin mee met zijn vrienden over die rare Pien, dan neemt hij verder in het verhaal meer afstand. Stilaan verzoent hij zich met de situatie en aanvaarden ze elkaar. Ze zullen samen zelfs nog een ander probleem oplossen.
Op het einde van elk hoofdstuk staat telkens een kort versje, dat knap weergeeft hoe Pien zich voelt in de gegeven situatie. Die versjes zullen ook nog een rol spelen in het verhaal zelf.
De fijne kleine zwart-wit tekeningen bij het begin van elk hoofdstuk geven de hobby van Homme weer. De binnenkaft staat er vol van.
Prachtig verteld verhaal over een herkenbare situatie met levensechte personages en een heel positieve instelling.
Een aanrader.

Pol Van Damme - januari 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Annejan Mieras   

Illustrator
Linde Faas   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2019

ISBN
9789047711827

Aantal pagina's
188

Prijs
€14,95