Hoge beren vangen veel wind

aanrader Coverafbeelding van: Hoge beren vangen veel wind

Trefwoord(en)
dieren
leven
filosoferen
bossen
natuur
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
6 jaar

Op een nacht terwijl iedereen sliep en het muisstil was in het bos, …
Op een dag was de kikker heel ongelukkig.
Het was een heldere dag, zonder ook maar één wolkje in de lucht.
Toen de beer op een ochtend wakker schrok, …
De Rynck begint elk verhaal uit deze bundel dierenverhalen met zo’n typische zin die meteen je aandacht pakt en je benieuwd maakt naar wat volgt: 25 verhalen als fabels met een gevoelige en filosofische ondertoon. Ze doen je telkens lichtjes glimlachen en zetten je aan het denken over je eigen leven en de wereld om je heen.  De thema’s zijn uiteenlopend: de liefde, boos zijn, de ander overbluffen, ziek zijn, weggaan en afscheid nemen, woordenschat, (on)gelukkig zijn, poëzie, en veel meer. Elk verhaal is een miniatuurtje op zich dat je koestert en dat je met veel liefde en plezier leest en herleest. De auteur speelt met taal, haalt herkenbare situaties uit hun context en creëert nieuwe realiteiten die je zonder meer voor waar aanneemt. In al zijn verhalen hoor je echo’s van andere vertellers van dit soort verhalen zoals Toon Tellegen of Geert De Kockere, maar toch zijn ze anders en voldoende eigen om ernaast te staan en hun eigen plekje te verdienen. Om voor te lezen vanaf 6 en zelf te lezen vanaf 8 jaar.
De meer dan fraaie en gevoelige illustraties vol fantasie sluiten perfect aan bij de sfeer van de verhalen. Hier ook weer doen ze je vaak denken aan andere illustratoren zoals o.a. Carll Cneut, maar net als bij de verhalen overstijgen zij die herkenning en zijn ze hun eigen plekje meer dan waard. Christiaens schildert gevoelige composities vol zachte kleuren en maakt composities die je doen wegdromen en je eigen verbeelding prikkelen.
Elk verhaal lees je en elke prent bekijk je met verwondering en plezier. Je leest verhaal na verhaal, je plukt er eentje uit, je keert ernaar terug, eentje voor het slapen gaan (of een tweede, een derde, …), eentje op een dood moment, … Eender wanneer en eender waar, elk verhaal verdient je aandacht en spreekt je aan om je eigen leven in vraag te stellen of er op zijn minst over na te denken.
Daarom is dit een originele en meer dan knappe bundel dierenverhalen, een aanrader!

Eric Vanthillo - juni 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Korneel De Rynck   

Illustrator
Naomi Christiaens

Uitgeverij
Pelckmans   


Jaartal
2021

ISBN
9789463832281

Aantal pagina's
101

Prijs
€16,50