Hoe wij het machtigste dier op aarde werden

aanrader Coverafbeelding van: Hoe wij het machtigste dier op aarde werden

Trefwoord(en)
mensen
steentijd
geschiedenis

Genre
informatief

Vanaf
10 jaar

Na een inleidende tekst over wat voor wezens mensen eigenlijk zijn, volgen vier grote hoofdstukken over de opkomst van ‘Homo Sapiens’ en de verspreiding ervan over de wereld. Hoe zij erin slaagden om de machtigste wezens op aarde te worden. Maar tevens ook het gevaarlijkste dier op aarde zijn geworden.

De auteur van dit boek heeft zijn onderzoek naar de oorsprong van Homo Sapiens al neergeschreven in een boek voor volwassenen: ‘Sapiens’.
In dit jeugdboek legt hij hetzelfde uit in een begrijpelijke taal naar kinderen toe. En dat doet hij op een meesterlijke wijze. Hij gebruikt daarvoor vergelijkingen die kinderen en jongeren gegarandeerd verstaan. En op een manier waardoor de lezer heel erg geboeid blijft.
De ondertitel van het boek ‘Het mysterie van de mens’ wordt heel nauwgezet ontrafeld door de auteur. Belangrijke zinnen of zinsdelen staan in een rode letter. De teksten volgen elkaar in een logische volgorde op zodat alle informatie steeds duidelijker wordt. En zijn bevindingen zijn zeer verrassend. Ze vormen een echte ‘eyeopener’ voor de jonge lezer. Na het lezen van dit boek kijkt de jonge lezer steevast anders naar de wereld om hem/haar heen, helderder, duidelijker. De auteur geeft ook heel duidelijk aan dat wij wel ‘iets’ weten over onze voorouders van 50.000 jaar geleden maar dat er heel veel dingen niet aan te tonen zijn en dus een mysterie blijven. Zoals hun manier van leven, hun onderlinge relaties, hun houding tegenover andere menstypes enzovoort. Andere zaken zijn dan weer heel duidelijk een gevolg van de levenshouding van Sapiens en haar invloed op de leefomgeving.
De boodschap van de auteur zal zeker de houding van de jonge lezer tegenover onze planeet kunnen bepalen.
De kleurrijke illustraties passen perfect bij het verhaal en prikkelen dikwijls de nieuwsgierigheid om verder te lezen.
Een bijzonder sterke aanrader! Het boek zou in elke onderwijsinrichting onder de aandacht moeten worden gebracht en in elk klaslokaal een vaste plaats moeten krijgen!

Pol Van Damme - oktober 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Yuval Noah Harari   

Illustrator
Ricard Zaplana Ruiz

Uitgeverij
Leopold   
Ploegsma   


Jaartal
2022

ISBN
9789493295001

Aantal pagina's
163

Prijs
€19,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Unstoppable Us: How human stook over the world

Vertaler(s)
Inge Pieters