Hoe voed ik mijn ouders op?

Coverafbeelding van: Hoe voed ik mijn ouders op?

Trefwoord(en)
opgroeien
ouders

Genre
informatief

Vanaf
9 jaar

Ouders worden verondersteld hun kinderen op te voeden. Maar eigenlijk kan dat andersom ook wel eens nodig zijn.
De auteurs van dit boek weten er alles van. Ze hebben een lijstje gemaakt van alle soorten ouders. Zo is er de mijn-kind-is-geweldig-ouder, die denkt dat je een superkind bent. Of de twee-gezichten-ouder die geen tijd heeft voor jou maar steeds vrolijk tijd maakt voor anderen. Er is de ruziënde ouder, en de overwerkte ouder. En natuurlijk de teveel-op-de-telefoon-ouder. De auteurs hebben zo 20 verschillende ouders gevonden, die allemaal hun eigen karaktertrekjes hebben. Het ene kind vindt dat niet zo’n probleem, het andere kind voelt zich daar erg slecht bij.
Elk oudergeval wordt voorgesteld met een brief van een kind dat een probleem heeft met het gedrag van zijn ouder(s). Daarna volgen in een kadertje enkele vragen aan de lezer die aansluiten bij dit gedrag. Dan volgt een kader met wat andere kinderen hierover zeggen. Daarna volgt het advies van de auteurs, met praktische tips. Ze  benaderen deze situaties vanuit een filosofische invalshoek. Ze trachten het gedrag van de ouders te verklaren of verduidelijken en proberen daarna hulp te bieden. Zo willen ze kinderen op weg helpen om met hun ouders te praten over hun probleem.
De tekst leest vlot en de situaties die de kinderen beschrijven komen zeer herkenbaar over. Waarschijnlijk kan je het gedrag van je ouders in meerdere hoofdstukken terugvinden. Daardoor leert de lezer dat hij of zij niet alleen is met zijn problematische ouders. En dat er echt wel iets te doen valt aan hun gedrag. Want dat je in een gezin samen moet leven en dat iedereen zich daar goed moet voelen.
Door de herkenbaarheid voelt elke lezer zich dan ook aangesproken om dit boek te lezen. En kan iedereen er interessante tips uit halen. De aangename vormgeving met vrolijke illustraties verhoogt de toegankelijkheid ook nog.
Een boeiend en zeer bruikbaar handboek om te leren omgaan met je ouders.

Mik Ghys - september 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Stine Jensen   
Frank Meester

Illustrator
Hugo van Look

Uitgeverij
Kluitman   


Jaartal
2019

ISBN
9789020618433

Aantal pagina's
123

Prijs
€17,50