Hoe mooi wit ik ben

Coverafbeelding van: Hoe mooi wit ik ben

Trefwoord(en)
racisme
slavernij

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Deze innemende novelle is een nieuwe versie van het in 2006 gepubliceerde ‘Slaaf kindje slaaf’, in datzelfde jaar bekroond met de prestigieuze Gustav-Heineman-Freidenspreis en de Deutscher Jugendliteraturpreis.
Het vertelt over Maria die op haar twaalfde een slaaf krijgt van haar vader. En van haar tante een zweepje. Op hun plantage werken en wonen vele slaven. De blanken gaan met hen om zoals verwacht wordt hoe je een slaaf behandelt: als een te gebruiken goed. Maria observeert en handelt zelf met haar slaaf en de andere slaven zoals zij het de volwassenen ziet doen. Zonder zich er vragen bij te stellen. Ondertussen droomt zij van de knappe Lukas, zoon van tante Erna. Tot zij een nieuwe slavin krijgt, Oela. Als deze zwanger blijkt te zijn en de waarheid op tafel komt, slaagt deze haar droom aan diggelen… Doch het leven voor Maria gaat verder, zeker als zij een gouvernante krijgt en deze haar een toekomstbeeld geeft waarvan ze kan dromen.

We kunnen alleen maar toejuichen dat dit boek herdrukt wordt. Want het bijzondere verhaal pakt je mee en doet je nadenken over diversiteit en samenleven. Ook al lijkt dit op een historisch verhaal over het leven op een koloniale plantage, de moderne schriftuur en het niet vermelden van locaties en data maken het tot een eigentijds verhaal, herkenbaar voor jongeren hier en nu.
Verroen schrijft in korte zinnen en verdeelt zijn verhaal op in ultrakorte hoofdstukken met eenvoudige titeltjes. Dit verhoogt de leesbaarheid uitermate. Maar ook de gevorderde lezer zal dit boek met plezier lezen en herlezen. Want de vele stiltes tussen de zinnen en woorden zijn pakkend en laten je niet los.
De knappe zwart-wit illustraties van van der Linden verluchten het geheel op passende wijze. Zij tonen eerder zwart-wit-tegenstellingen en geabstraheerde sferen dan concrete situaties. Zo spreken ze je aan op je eigen verbeelding en emotie.
Een knappe her-uitgave die stof biedt tot napraten.

Eric Vanthillo - januari 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Dolf Verroen   

Illustrator
Martijn van der Linden   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2016

ISBN
9789025869762

Aantal pagina's
72

Prijs
€13,99