Hoe maak je een vogel?

aanrader Coverafbeelding van: Hoe maak je een vogel?

Trefwoord(en)
verbeelding
magie
fantasie
leven
vrijheid
kiezen

Genre
prentenboek

Vanaf
8 jaar

Dit reflectieve prentenboek treft je diep (als je het toelaat). Want je kan het gewoon lezen als een verhaal van een meisje dat een vogel maakt en hem de lucht instuurt, maar je kan het ook veel dieper op je laten inwerken. Daarom is dit het soort prentenboek met een onderleeftijd (+8) maar geen bovenleeftijd. Want het onderwerp en de uitwerking ervan raakt ook volwassenen. Of zoals de makers zelf omschrijven achteraan: ‘Voor iedereen die de moed heeft om het leven in te ademen en het weer los te laten.’
De paginagrote prenten zijn een en al sfeer. Ottley tekent en schildert kwetsbare taferelen die binnen de weidsheid van een landschap of een omgeving telkens inzoomen op details die het verhaal vertellen. Zoals het onmetelijke strand met daarop de bizarre constructie van het huis. Of de vogel die boven de wolken losgelaten gaat worden. Of het meisje op de zolderkamer dat voor zich uit zit te staren. En meer. Stuk voor stuk prenten die je zou willen inkaderen. Zo intens mooi en doeltreffend in hun vertelling.
De eenvoudige tekst, met dezelfde fragiliteit woord na woord geconstrueerd, is meesterlijk vertaald door van de Vendel. Hij kiest elk woord bewust en concipieert zinnen die neigen naar poëzie.
Een verrassend prentenboek dat pleit voor traagheid en magie, voor verwondering en verbeelding. Stuk voor stuk eigenschappen die in de snelheid van het actuele leven vaak vergeten worden. En het dus waard zijn voor een warm pleidooi.
Daarom een warme aanrader!

Eric Vanthillo - november 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Meg McKinlay   

Illustrator
Matt Ottley   

Uitgeverij
Davidsfonds/Infodok   


Jaartal
2020

ISBN
9789002270857

Aantal pagina's
38

Prijs
€16,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
How to Make a Bird

Vertaler(s)
Edward van de Vendel