Hoe ik per ongeluk een boek schreef

aanrader Coverafbeelding van: Hoe ik per ongeluk een boek schreef

Trefwoord(en)
boeken
schrijven
dood
gezin
liefde

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Show, don’t tell: je moet al je zintuigen gebruiken en heel nauwkeurig observeren. Wat je ziet, hoort, ruikt, proeft, voelt, moet je later in detail opschrijven. Schrap tot de essentie overblijft en heb geduld want zelfs doorgewinterde schrijvers produceren soms maar één zin op een dag, en die verdwijnt dan ook nog vaak in de prullenbak. Het verhaal zit steeds in de worsteling die mensen doormaken. Breng je personages tot leven door in hun huid te kruipen. Kill your darlings. …
Dit alles, en nog vele andere schrijftips, strooit Huizing kwistig rond in deze aangrijpende roman waarin het hoofdpersonage, Katinka, schrijfster wil worden. Lidwien, succesvol schrijfster en overbuurvrouw, zal haar daarbij helpen.
De titel van het boek wordt verklaard op het einde, als alles geschreven is. Katinka schrijft naar Lidwien: “Want volgens mij heb ik per ongeluk een boek geschreven.” …
Kortom, een gelaagd en rijk verhaal over hoe Katinka worstelt met het verlies, maar nog meer met het niet kennen van haar moeder. Huizing weeft vakkundig de verschillende lagen door elkaar. De persoonlijke worsteling van Katinka binnen het gezin en haar ontmoetingen met de auteur daarbuiten waarin de vele schrijftips verwerkt zitten. Nergens wordt het saai of uitleggerig. Integendeel! Je leeft mee met het hoofdpersonage, ontroering en humor gaan hand in hand. Je geniet lezend ook van de warme relatie die ontstaat tussen Lidwien en Katinka. Dat deze tevens worstelt met het schrijverschap maakt haar een boeiend personage en meer dan zomaar een mentor.
De vele korte hoofdstukjes geven dit boek een degelijk ritme dat doet doorlezen, de tweekleurige lettertypes verduidelijken de invalshoek van het gebeuren.
Dit concept, een jeugdboek en schrijfcursus in één, is origineel en zal menig jonge (en oudere) lezer inspireren tot zelf schrijven. Als startprikkel is er bij dit boek dan ook een aantrekkelijk schriftje toegevoegd om helemaal zelf vol te schrijven. Gelijnd en met zo’n kantlijn. Lekker ouderwets. En verlucht met citaten uit het boek omtrent de vele schrijftips.
Zeker een aanrader voor elke schrijver in spe maar even goed voor ieder ander die houdt van een goed boek.

Bekroond met een Zilveren Griffel 2015.

Eric Vanthillo - maart 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Annet Huizing

Illustrator
Marc Suvaal   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2014

ISBN
9789047701590

Aantal pagina's
129

Prijs
€14,95