Hoe groen klinkt een gitaar? – en 99 andere dingen die je moet weten over klassieke muziek

aanrader Coverafbeelding van: Hoe groen klinkt een gitaar? – en 99 andere dingen die je moet weten over klassieke muziek

Trefwoord(en)
muziek
geschiedenis

Genre
informatief

Vanaf
12 jaar

Pieter Bergé is professor muziekgeschiedenis aan de KULeuven. Hij deelt in dit bladerboek zijn ongebreidelde muziekkennis voor jong en oud. Met een verrassende helderheid en doorspekt met vele weetjes. Het geheel werd passend verlucht met al even verrassende prenten van de jonge en veelbelovende Yule Hermans.
Na een verhelderende ‘noot’ vooraf, vangt het verhaal aan bij de oerknal. Over geluiden en de muziek van planeten en meer. Na dit eerste deel (‘Heel lang geleden’) koos Bergé voor de chronologie: de Middeleeuwen, de Renaissance, de Barok, het Classicisme, de Romantiek en de 20ste en 21ste Eeuw. Zeven overzichtelijke hoofdstukken waarvan de onderdelen (100 in totaal) doorgenummerd zijn. Omdat, zo zegt de auteur, tijdsindelingen kunstmatig zijn want tijd loopt altijd verder zonder breuklijnen. De 100 onderdelen zijn heel divers: over kathedraalmuziek, over chansons en fricassees, over het ontstaan van de opera, over castraatzangers, over het requiem, over het totaal kunstwerk, over atonale muziek, over folklorisme, over onderdrukking van de kunsten, over muziek wiskunde en ander wetenschappen, over vrouwelijke componisten, over filmmuziek, en over zoveel meer. Noem het en je vindt het hier terug. Tussen deze onderdelen vind je ook 10 pagina’s – meteen herkenbaar door een gekleurde rand – waarin de belangrijkste muziekbegrippen worden uitgelegd: harmonie, klankkleur, contrapunt, een partituur, toonsystemen, enzovoort.
Een berg aan informatie voor jong en oud.
De schrijfstijl is helder en gevat. Het laat zich lezen als een trein die voort dendert en ondertussen je nieuwsgierigheid prikkelt en bevredigt. Een lichte humor en verrassende wendingen houden het geheel luchtig.
Je kan het chronologisch lezen, maar je kan even goed zappen doorheen het boek. Want elk deel staat op zich en laat zich met gemak zelfstandig lezen.
Het geheel wordt verlucht door fijne prenten met speelse lijnen en sobere kleuren. Hermans associeert vrij op de inhouden en schetst situaties die je verbeelding prikkelen. Zij is niet bang van abstractie en durft vrij de realiteit te overstijgen. Daardoor spreken haar prenten, net als de teksten, zowel kinderen als volwassenen aan.
Tekst en illustraties versterken elkaar tot een meer dan origineel werk dat niet mag ontbreken in elke boekenkast van wie muziek hoog in zijn vaandel draagt.
Het boek eindigt netjes met een gedetailleerd namen- en werkregister dat gekoppeld is aan de tekst zelf, maar ook aan Spotify en aan YouTube. Zodat je je leeservaring stevig kan verrijken met de nodige muziekfragmenten.
Moest je nog twijfelen, mocht je denken dat dit een saai boek is vol info, ren dan naar de bib of de boekenwinkel en laat je erdoor verleiden. Want de vormgeving door Nele Reyniers van Studio Lannoo geeft het geheel zijn welverdiende pracht.
Een meer dan knap geheel dat niets aan het toeval overlaat.
Een must!
Een stevige aanrader!

Eric Vanthillo - maart 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Pieter Bergé

Illustrator
Yule Hermans   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2019

ISBN
9789401453431

Aantal pagina's
270

Prijs
€25,95