Hoe dik is een dinodrol?

Na de vier eerdere boeken uit de ‘wijze weetjes’reeks, is er een nieuwe publicatie, deze keer met daarin 12 vragen over dinosaurussen: Waar zitten alle dino’s verstopt? Lusten vleeseters ook groenten? Mag je dino’s knuffelen? Gaan dino’s naar de tandarts? Kan je dino’s temmen? En meer van dat.
Net als in de vorige boeken lees je telkens 2 antwoorden: een met veel fantasie en humor en een andere met de correcte wetenschappelijke verklaring. Beide antwoorden zijn vlot leesbaar en afhankelijk van je bui kan je lachen en zelf lekker verder fantaseren, of kan je een uitleg lezen die je nieuwsgierigheid bevredigt.
De vormgeving is, zoals we het reeds gewend zijn in deze reeks, bijzonder kleurrijk en eigentijds. De prenten balanceren tussen realistisch en geabstraheerd en zijn hoogst aantrekkelijk.
De makers hebben wel een belangrijke (en jammere) verandering ingevoerd: de stevige flappen met het leuke kiekeboe-gegeven zijn verdwenen. Nu werden per vraag 4 pagina’s gereserveerd: een voor de vraag, met zwarte letters op een witte achtergrond, daarnaast een voor een kleurijk, uitvergroot detail, en daarna, als je de pagina omslaat, 2 voor een grote prent en de beide antwoorden tegenover elkaar.
Tegelijkertijd is het geheel ook minder stevig dan voorheen, de dikke pagina’s in karton zijn vervangen door gewoon papier.
Maar laat dat de pret niet drukken, het concept blijft overeind door zijn originaliteit en zijn oogstrelende vormgeving. Verwondering, Verbeelding en Verwoording gaan nog steeds hand in hand.
Er is ook een ‘wijze weetjes’-website waar je een ‘wijze weetjes’-wandeling kan organiseren, het ‘wijze weetjes-lied kan beluisteren en een vraag kan insturen voor een mogelijke volgende publicatie.
De makers hebben dus ook aan de interactiviteit gedacht, wat welkom is voor deze jonge doelgroep.

Eric Vanthillo - augustus 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Katrijn De Wit

Illustrator
Inge Rylant
Laura Bergans

Uitgeverij
Pelckmans   


Reeks
Wijze Weetjes

Jaartal
2023

ISBN
9789463376037

Aantal pagina's
58

Prijs
€17,00