Hiernaast, bij ons thuis

aanrader Coverafbeelding van: Hiernaast, bij ons thuis

Trefwoord(en)
gezin
ouders
ziekte
vriendschap
aandacht

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

De mama van Pipa heeft een B&B vlak bij een groot ziekenhuis. Daar komen mensen voor een langere tijd logeren terwijl hun kind behandeld wordt. Pipa geraakt geïntrigeerd door Felien, de dochter van de familie Duinslager die bij hen logeert. Felien zegt amper iets over haar zieke broer die in het ziekenhuis ligt. Pipa vertelt haar heel wat over haar eigen leven, over haar vader die altijd ver weg is met zijn jazzband, haar geheime hok, haar teveel aan leugens. Ze bedenkt een plan om haar leugens in één keer te doen verdwijnen. Maar daarvoor moet ze een geheim prijsgeven.

Met dit boek brengt de auteur niet enkel een heel gevoelig verhaal, maar biedt hij ook een heel herkenbaar beeld voor de lezer. Hoewel er eigenlijk weinig spannends gebeurt, wil de lezer echt wel weten hoe de vork in de steel zit. Waarom vertelt Pipa leugen na leugen? Waarom wil Felien niet over haar zieke broer praten?
Het verhaal wordt vanuit het standpunt van Pipa verteld, in de ik-vorm. De lezer kijkt dus mee door haar ogen naar haar leefomgeving.
De auteur zet een bijzonder realistisch en herkenbaar personage neer dat worstelt met een gebeurtenis uit haar leven die bepalend is geweest voor haar situatie nu. De relaties met volwassenen komen ook erg inleefbaar over. De scheiding van haar  ouders, de houding van de ouders van Felien en hoe Pipa daarop reageert en handelt.
Elke lezer zal wel één of meerdere situaties herkennen en er mogelijk iets uit halen dat toepasbaar is in zijn eigen leven.
Hoewel het een eerder kort verhaal is, lukt het de auteur om de juiste sfeer te scheppen en de gebeurtenissen sterk uit te werken.
Het verhaal kent een positief slot, wat niet betekent dat het een wensvervullend slot is.
Een bijzonder sterk verhaal over een heel herkenbaar meisje dat een gebeurtenis uit het verleden moeilijk een plaats kan geven.
Een aanrader.

Pol Van Damme - november 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Do van Ranst

Uitgeverij
Davidsfonds/Infodok   


Jaartal
2023

ISBN
9789002278693

Aantal pagina's
135

Prijs
€15,99