Hier in Parijs

Coverafbeelding van: Hier in Parijs

Trefwoord(en)
stad
Parijs
verdwalen
kijken

Genre
prentenboek

Vanaf
14 jaar

Dit monumentale en grafisch erg opvallende prentenboek is geen toeristische gids noch een verhaal, maar een warme ode aan Parijs, vol bewondering en liefde. Het is duidelijk dat de beide makers hun hart verpand hebben aan de stad waar zij uren in kunnen vertoeven. Dit, en nog veel meer, willen zij delen met hun lees- en kijkpubliek.
Jolivet gutst in lino grote platen bij elkaar die vakkundig afgedrukt zijn op bladeren van stevig papier die tegen een stootje kunnen. De enige kleur in dit boek is de (fel)gele omslag. Al de rest is in zwart-wit en kan je naar believen zelf inkleuren. Haar prints tonen een realistisch en eigentijds beeld van de grootstad: overal een wemelende massa mensen van alle rassen en kleuren; regelmatig een verdwaalde zwerver; soms een muzikant op een straathoek of door een zolderraam; grote, statige gebouwen van alle tijden en alle stijlen; verkeer dat door de straten raast; af en toe de rust van een park of het water of het kerkhof van Père-Lachaise; enzovoort. Noem het en je vindt het hier terug. Als opvallende en verrassende attractie is er in het boek de uitklappende Eiffeltoren die zo helemaal boven de stad uit troont. En in het midden de monumentale, 4-pagina-tellende prent van de koninklijke weg die van aan het Louvre loopt tot aan de boog van La Défense. Met onderweg de glazen pyramide, de Arc de Triomphe, de Tuilerieën, de obelisk op de Place de la Concorde en de Champs-Elysées.
Je raakt hier niet snel op uitgekeken. Je herkent voortdurend gebouwen en wijken en ontdekt steeds nieuwe details. Rond het boek zit een opvallende print van 3 pagina’s gewikkeld met aan de binnenkant een kaart van Parijs. Zo raak je niet verloren…
Badescu breit alles aan elkaar met haar tekst. Als een gids loodst ze je door Parijs. Met woorden en zinnen vol bewondering en met een zweem van poëzie. Regelmatig geeft zij verrassende weetjes prijs die je aandacht aanscherpen en je nieuwsgierigheid belonen.
Geen boek om in één ruk uit te lezen, maar om geregeld naar terug te grijpen. Om te zoeken, te kijken en te ontdekken, om te kleuren, om een stukje te lezen, om wat in te grasduinen, …
Net alsof je zou rondzwerven door de straten van Parijs en de dingen op je af zou laten komen. Een opvallend werk dat zowel jongeren als volwassenen kan bekoren.

Eric Vanthillo - juli 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Ramona Badescu

Illustrator
Joëlle Jolivet   

Uitgeverij
De Harmonie   


Jaartal
2015

ISBN
9789076174495

Aantal pagina's
42

Prijs
€19,90


Vertaald uit
Frans

Originele titel
A Paris

Vertaler(s)
Barbara van Kooten