Hieperdepiep! – Feest met theaterlezen

Uitgeverij De Inktvis bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd met o.a. deze feestelijke uitgave. Sinds 2014 richten zij zich volledig op theaterlezen, omdat dit effectief en motiverend is speciaal voor zwakke lezers maar eigenlijk voor iedereen.
In dit bont versierd samenleesboek vind je 38 dialogen terug over feesten. Sommige als een mop, sommige op rijm, de meeste als een verhaal op zich. De thema’s zijn verscheiden: Sinterklaas, Suikerfeest, Koningsdag, Carnaval, Dierendag, Nieuwjaarsdag, Chinees Nieuwjaar, Valentijnsdag, enzovoort. Maar ook algemenere thema’s komen aan bod. Zoals oom Ben die maar niet komt opdagen, de opruim na het feest, cadeautjes in de feestwinkel, een feest dat nooit stopt, en nog veel meer.
Aan veelheid en verscheidenheid geen gebrek.
Het concept is helder: bij theaterlezen nemen twee (of meer) lezers de rol van een personage op zich en lezen ze de tekst luidop. Zo voeren de lezers eigenlijk samen een toneelstukje op, maar dan zonder podium, decor of rekwisieten. Deze originele manier van lezen bevordert het ‘vloeiend lezen’ (met begrip en intonatie) en het leesplezier. Tegelijkertijd verlaagt het de leesdrempel en is het uitermate geschikt voor zwakkere lezers.
De teksten zijn geen literaire pareltjes of poëtische hoogvliegers, maar concrete spreekteksten uit het leven gegrepen in een eenvoudige taalgebruik. Kant en klaar bruikbaar dus.
Het geheel is verzorgd uitgegeven en verlucht met kleurrijke illustraties. De illustrator tekent, schildert, knipt en plakt speelse composities bij elkaar die mooi associëren op de verhalen. Haar beeld-taal is er een vol verbeelding. Zo prikkelt zij ook je eigen fantasie.
Om het helemaal af te maken lees je in een heldere inleiding hoe je dit boek kan gebruiken en hoe je theaterlezen tot een feest kan maken. Achteraan volgen nog wat tips i.v.m. theaterlezen, een register van vele feesten en de data wanneer zij gevierd worden.
Dit is een bijzonder boekje dat niet mag ontbreken in elke klas of groep waar ‘taal’ en zeker ‘theater’ centraal staat. Zij het om te lezen, zij het om toneel te spelen.
Bij deze uitgave verscheen ook een al even feestelijke verjaardagskalender (€ 9,95) met verwijzing naar de verhalen uit de bundel. 

Eric Vanthillo - juni 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Liesbeth Mende   

Illustrator
Nelleke Verhoeff

Uitgeverij
De Inktvis   


Reeks
Applaus voor jou! Theaterlezen

Jaartal
2020

ISBN
9789075689938

Aantal pagina's
111

Prijs
€16,95