Het zwarte kleurenboek

aanrader Coverafbeelding van: Het zwarte kleurenboek

Trefwoord(en)
kleuren
zintuigen
zien
blind
braille

Genre
prentenboek

Vanaf
7 jaar

Dit bijzondere boek over kleuren – zonder één kleur erin tenzij zwart – verscheen voor het eerst in het Spaans in 2006 en werd in 2007 terecht bekroond met een Bologna Ragazzi Award.
Thomas is verlekkerd op alle kleuren. Hij hoort ze, voelt ze, ruikt ze en smaakt ze. Geel, zo zegt hij, smaakt naar mosterd en is zacht als dons. Rood is zuur als een aardbei en zoet als een watermeloen. Maar o wee als er een aardbei op zijn geschaafde knie verschijnt want die doet pijn. De droge bladeren onder zijn voeten kraken bruin. Zo gaat het verder, kleur na kleur, zintuig na zintuig, tot en met zwart. Dat vindt Thomas de mooiste kleur want zwart zijn de zachte haren van zijn mama en is de neus van hemzelf in die haren.
Deze eenvoudige maar fantasierijke ode aan de kleuren is fris en eerlijk. Hij laveert vrolijk tussen de verschillende zintuigen, behalve het zien. Want het opzet is juist dat Thomas de kleuren niet ziet maar des te meer voelt, hoort, ruikt en smaakt.
Door deze originele benadering van kleuren gaan kinderen de wereld om hen heen ook anders ‘bekijken’ met al hun zintuigen. Wat een rijke ervaring zal zijn.
De uitgave is hoogst origineel en heel mooi uitgegeven: het ganse boek is zwart. De matzwarte pagina’s zijn bedrukt met blinkende braille-letters en illustraties in blinkend reliëf, allebei ook in het zwart. Enkel de zuinige woorden die Thomas’ observaties beschrijven zie je in het zilver onderaan de linkerpagina. Achteraan vind je ook het volledige braille-alfabet met leestekens en cijfers. Je kan dus het verhaal ‘lezen’ en ‘zien’ met je vingers. Wat erg bijzonder is voor zowel ziende als niet ziende kinderen (en tevens volwassenen!). Het is wel niet eenvoudig want het vraagt training om je vingers zo gevoelig te krijgen dat ze alles voelend kunnen registreren. Maar geduld, het vele oefenen wordt beloond met veel plezier. Op Vimeo vind je een geslaagd filmpje waarin het boek en zijn mogelijkheden worden voorgesteld. Een uitzonderlijk en prachtig opzet dat perfect aansluit bij het inclusief onderwijs dat tegenwoordig zijn gading vindt in het onderwijs in Vlaanderen en verder.
Vandaar een aanrader.

Eric Vanthillo - februari 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Menena Cottin   

Illustrator
Rosana Faría

Uitgeverij
Ludion   


Jaartal
2015

ISBN
9789491819407

Aantal pagina's
32

Prijs
€19,90


Vertaald uit
Spaans

Originele titel
El libro negro de los colores

Vertaler(s)
Ruth Ruyffelaere