Het zorgendoosje

Max zit rustig op zijn denkplek naar het dal te kijken, maar zijn actieve zus wil naar de waterval. Max maakt zich zorgen, want een waterval is groot en lawaaiig en wat als hij wordt meegesleurd? Milly verklapt haar geheimpje: zij stopt haar zorgen in een zorgendoosje. Ze schrijft haar zorgen op en stopt het briefje in het doosje. Ze vertelt dat als haar zorgen in het doosje zitten, ze misschien niet echt weg zijn, maar dat ze dan toch weer leuke dingen kan doen. Ze maken snel ook een zorgendoosje voor Max. Nu is Max klaar om naar de waterval te gaan. Zal het hem lukken om een uitstapje te maken zonder zorgen?

‘Het zorgendoosje’ heeft een hoog aaibaarheidsgehalte. Het is een lief verhaal met lieve, aaibare beertjes en konijntjes en zachte illustraties en kleuren. Op de cover staat dat het ideaal is voor kinderen die soms piekeren. Eigenlijk kan het voor iedereen dienen, ook om het piekeren voor te zijn. Het doosje is een eenvoudig middel om zorgen aan de kant te zetten en er niet op te blijven haperen maar ondertussen iets anders te gaan doen. En hoe meer je leert dat je zorgen kan afzetten, hoe vlotter je ermee leert omgaan. Het is een bekend principe dat goed en eenvoudig is weergegeven in dit verhaal. ‘Schrijven’ moet bij kleuters natuurlijk ruim opgevat worden als krabbelen of tekenen; een mooie aanleiding wel om met ‘schrijven’ te experimenteren.

Op een pagina die je moet kantelen is mooi en dynamisch in beeld gebracht hoe Max zonder zorgen meer rond zich heen ziet en durft ontdekken. Max is trouwens niet de enige die zich soms zorgen maakt, maar hij leert het trucje aan zijn nieuw vriendinnetje. Dit past bij het gegeven dat elk kind zich wel eens zorgen maakt. De boodschap ligt er telkens nogal bovenop, maar dat is dan ook wel de bedoeling. De illustraties zijn rustgevende natuurtaferelen en vullen vaak een hele spread, om heerlijk in weg te zinken. Beren en konijnen werken uiteraard ook nog altijd. ‘Het zorgendoosje’ is voor de een misschien wat te zeemzoet, maar voor de ander gewoon lief en aaibaar. Het kan jonge kinderen alleszins helpen om met zorgen om te gaan.

Marjolein Noé - september 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Suzanne Chiew

Illustrator
Sean Julian

Uitgeverij
Veltman   


Jaartal
2018

ISBN
9789048315956

Aantal pagina's
24

Prijs
€13,50


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Worry Box

Vertaler(s)
Ellen Hosmar