Het zoete water

aanrader Coverafbeelding van: Het zoete water

Trefwoord(en)
15e eeuw
klooster
zussen

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Noord-Nederland. 1412. Twee zusjes, Lotte en Janne zijn onafscheidelijk. Al heel haar leven zorgt Lotte voor haar elf maanden jongere zusje. Voor wie hen niet kent, lijken ze wel een tweeling. Iedereen ziet Lotte, maar merkt Janne nooit op. Als Lotte ongewenste aandacht krijgt van jongens, beslist haar moeder haar naar het klooster te sturen. Het leven in het klooster valt Lotte zwaar. Niet alleen omdat ze de buitenwereld en haar zusje mist, maar ook omdat ze geen toekomst ziet voor haar leven. De vernederingen, straffen en bijna sadistisch machtsmisbuik van oudere nonnen, doen haar eigenwaarde helemaal verdwijnen. Enkel de korte bezoekjes van haar zus door het venstertje aan de toegangspoort zijn een lichtpuntje in haar leven. Maar dan gebeurt er een vreselijke ramp. Lotte verliest alles, ook zichzelf.

De auteur neemt de lezer mee naar het kloosterleven van Benedictijnse nonnen in het begin van de vijftiende eeuw. Als hedendaagse lezer is het bijna niet te vatten welk beeld die nonnen toen hadden over het leven na de dood in hemel, hel en vagevuur. Hoe zij zichzelf daarvoor wegcijferden om toch maar een goed plaatsje in de hemel te verdienen. Eigenlijk is het personage van Lotte te modern om in die maatschappij te kunnen aarden. Zij vraagt zich bepaalde zaken af en twijfelt heel dikwijls aan zichzelf. Terwijl ze gewoon de regels van het klooster zou moeten volgen en niet zou moeten nadenken. Want dat werd in die kloosters verlangd en wie zich daar niet aan hield, hingen allerhande straffen boven het hoofd, tot erg vernederende en zelfs sadistische straffen toe. De meisjes of vrouwen die in het klooster binnenkwamen, werden gewoon gehersenspoeld, zodat ze geen eigen wil meer hadden.
Het hoofdpersonage van Lotte wordt heel herkenbaar beschreven en haar twijfels en vragen over de dingen zijn heel realistisch in het hoofd van een hedendaagse lezer.
In een uitgebreid nawoord verantwoordt en verduidelijkt de auteur het verhaal dat steunt op historische bronnen en waargebeurde feiten werden in het verhaal verwerkt. Dat versterkt nog de impact van het hele verhaal.
Een verhaal dat de lezer een weinig optimistisch maar heel verhelderend beeld schetst over het leven in een klooster in de vijftiende eeuw.
Een aanrader.

Pol Van Damme - december 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Joke Eikenaar   

Uitgeverij
De Vier Windstreken   


Jaartal
2021

ISBN
9789051168488

Aantal pagina's
285

Prijs
€16,95