Het zakmes

aanrader Coverafbeelding van: Het zakmes

Trefwoord(en)
vriendschap
missen
verhuizen
schrijven

Genre
leesboek

Vanaf
6 jaar

Iedereen kent wel de rode Zwitserse zakmessen. Ook Mees vindt zo’n mes supercool. Zijn vader bewaart er eentje in de schuif, maar Mees mag er niet mee spelen. Zijn beste vriend Tim heeft er wel één. Mees mag het even vasthouden op de speelplaats. Maar als de juf er plots aankomt, stopt Mees het snel in zijn broekzak. Er is nog iets belangrijks: Tim gaat verhuizen, morgen… De twee jongens weten niet hoe ze afscheid moeten nemen. Daarbij vergeten ze natuurlijk ook het zakmes. Pas ’s avonds ontdekt Mees het in zijn broekzak. Nu zit hij ermee en hij weet niet eens waar Tim precies gaat wonen. Mees wil het zakmes aan Tim kunnen geven, maar hoe? En vooral, maar dat zegt hij niet met zoveel woorden: Mees mist Tim.

‘Het zakmes’ is van de bekende jeugdschrijver Sjoerd Kuyper. Het kwam voor het eerst uit in 1991 en in 1992 werd het ook verfilmd. Het boek is al verschillende keren herdrukt, maar is nu in een nieuw jasje gestoken omdat de bekroonde film nu, in 2018, gerestaureerd is en alvast in de Nederlandse bioscoop te zien zal zijn. De nieuwe editie bevat vrolijke en passende illustraties van Alice Hoogstad die op een leuke manier zijn ingekleurd.

De manier waarop Sjoerd Kuyper de vriendschap van Mees en Tim beschrijft, is ontroerend in zijn echtheid. Er is niets zeemzoets aan, maar het is gewoon zoals vriendschappen tussen twee jongens van rond de 6 à 7 jaar kunnen zijn: met veel humor, een letterlijk eigen taal, heel echt en tegelijk heel onhandig in de praktische en gevoelige dingen. Mees heeft de pech dat zijn ouders het intussen erg druk hebben met zichzelf. Ze hebben het niet door dat Mees allerlei plannen beraamt én uitvoert. Alles wordt luchtig en vaak grappig beschreven, maar er zit ook een erg gevoelige ondertoon in die het zo mooi maakt. Zonder dat het echt gezegd wordt of er een drama van gemaakt wordt, voel je als lezer hoe hard Mees Tim mist, maar ook zijn mama die als beroemde zangeres weinig thuis is. De schrijfstijl is vlot en kindvriendelijk: voor te lezen vanaf 5 à 6 jaar, zelf te lezen vanaf 7 à 8 jaar. Ook een eerste lezertje zal zich herkennen door de ontdekkingen en schrijfsels van Mees die in het boek zijn opgenomen. Hilarische momenten zijn er ook: vooral de televisie is daar de dupe van. Het is een rode draad in het verhaal hoe vaak die onder de smurrie zit. Het einde van deze aanrader is ongelofelijk mooi en geeft je de krop in de keel.

Marjolein Noé - september 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Sjoerd Kuyper   

Illustrator
Alice Hoogstad

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2017

ISBN
9789047707943

Aantal pagina's
120

Prijs
€14,95