Het wonderlijke verhaal van Angelino Brown

aanrader Coverafbeelding van: Het wonderlijke verhaal van Angelino Brown

Trefwoord(en)
engelen
gezin
school
liefde
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

De wat chagrijnige buschauffeur Bert vindt op een dag plots een kleine engel in het borstzakje van zijn jas. Op slag voelt hij zich veel gelukkiger en zijn passagiers merken deze omslag al even snel. Samen met zijn vrouw Betty zorgt hij voor dit wezentje alsof het hun eigen zoon is. Ze noemen hem Angelino. Betty neemt Angelino mee naar de school waar ze werkt en alle kinderen zijn er dol op. Maar het waarnemend schoolhoofd is niet zo gelukkig. Een jongen in het zwart, die telkens in de buurt is, heeft andere, duistere plannen met Angelino.

Net als in het verhaal van ‘De jongen die met piranha’s zwom’ roept de auteur een wonderlijke en fantasierijke sfeer op in dit verhaal. De lezer is, net als de schoolkinderen, dadelijk vol van de ontwapenende houding van Angelino. Als engel brengt hij vreugde en vrolijkheid in het wat verstarde leven van Bert en Betty. Maar ook in alle onbevangen geesten die open staan voor het bijzondere van Angelino. Daar tegenover schetst de auteur de in ‘hokjes denkende’ personages van het schoolhoofd en de professor die niet open staan voor verandering. Zij willen alles volgens de regeltjes. Zelfs de slechteriken in het verhaal zijn niet door en door slecht. Enkel Beuker Massief is zo slecht dat hij zelfs de pagina’s in het boek zwart maakt. En nog meer, hij kan een engel erg boos doen worden!
Net zoals de kinderen open staan voor het wezentje Angelino moet de lezer zich openstellen voor de fantasie in het verhaal en onbevangen de gebeurtenissen over zich heen laten komen. Zonder zich af te vragen wat de auteur ermee zou kunnen bedoeld hebben. Het verhaal heeft gelijkenissen met ‘Iep’ van Joke van Leeuwen.
Het verhaal leest erg vlot. Ook vanwege de ruime bladspiegel en de vele passende zwart-wit illustraties die overal in het verhaal zijn opgenomen.
Een hartverwarmend verhaal dat een glimlach op het gezicht van de lezer achterlaat.
Een aanrader.

Pol Van Damme - februari 2018

Zoek op bib.be

Auteur
David Almond   

Illustrator
Alex T. Smith   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2018

ISBN
9789045120911

Aantal pagina's
254

Prijs
€16,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Tale of Angelino Brown

Vertaler(s)
Annelies Jorna